Θύελλα αντιδράσεων για τον Λάκη Λαζόπουλο και τους ΑμεΑ

«Όσο και αν φανεί σκληρό αυτό που θα πω, όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα…»

Γενικό ξεσηκωμό στα social media προκάλεσε από χθες το βράδυ μια αναφορά τουΛάκη Λαζόπουλου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στα άτομα με αναπηρία. Ο ηθοποιός και παρουσιαστής, κατά τη διάρκεια του “Αλ Τσαντίρι Νιουζ”, θέλοντας να μιλήσει για τις εμμονές του κ. Σόιμπλε, είπε την εξής φράση:

«Ο Σόιμπλε έχει δύο εμμονές. Όσο και αν φανεί σκληρό αυτό που θα πω, όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα, εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη»!

Από το επόμενο λεπτό το διαδίκτυο πήρε φωτιά! Οι αντιδράσεις από άτομα με αναπηρία είναι σφοδρές. Κατηγορούν τον Λάκη Λαζόπουλο για απαράδεκτη, ρατσιστική συμπεριφορά, καθώς η γενική αναφορά του προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους που δίνουν καθημερινά μάχη για μια καλύτερη ζωή.

Στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του «Βήμα FM» κλήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας  Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου στην εκπομπή του.

«Με μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια ακούσαμε τη δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου, είπε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.  “Είναι γεγονός, πρόσθεσε, ότι ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει “Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας”; Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο.

Θα περίμενε κανείς από αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, που έχουν βήμα σε χιλιάδες πολίτες, να έχουν πιο προσεκτική συμπεριφορά, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο. Θα περίμενε επίσης κανείς να γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα: η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά. Δηλαδή, για τον κ. Λαζόπουλο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη Στίβεν Χόκινγκ αντιθέτως ίσως να ζούσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, “καθηλωμένος σε μία ιδέα”.

Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία».

Την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Λάκη Λαζόπουλου για την αναπηρία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με δημοσίευσή του στο Facebook, σχολίασε ως εξής τα χθεσινά λεγόμενα του κου Λαζόπουλου.
«Έχω μάθει να δέχομαι την πολιτική κριτική και τη σάτιρα όσο κακόπιστη αυτή και αν είναι. Η χθεσινή, όμως, αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στην αναπηρία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ξεπέρασε κάθε όριο.

Η μητέρα μου ήταν, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της.

Ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Λαζόπουλος, μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό».

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Καλεσμένος του Γιώργου Παπαδάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής: «Σε κάθε έναν που δίνει τον αγώνα της ζωής του, καθηλωμένος στον αναπηρικό καροτσάκι, τον προσβάλλει. Κι αυτά τα αφήνει η ελληνική κοινωνία και περνάνε έτσι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, γιατί είναι φίλος μας ο Λάκης, γιατί είναι αριστερός ο Λάκης, γιατί είναι φίλος του Τσίπρα ο Λάκης, γιατί τον πήγε στον Ολάντ ο Τσίπρας τον Λάκη. Το ότι χτύπησε έτσι τους ανθρώπους που δίνουν αυτόν τον αγώνα ζωής, με τέτοιο μίσος και τέτοια εμπαθεια και τέτοιο ρατσισμό».

Στην εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος τόνισε: «Θα πρέπει να ανασκευάσει αν είναι έτσι. Να κάνει μια δήλωση διευκρινιστική».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Σε απάντηση του στον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Βαρδακαστάνη,
Πρέπει να σας πω πως, με την ίδια έκπληξη και στεναχώρια, άκουσα και εγώ τις δικές σας δηλώσεις στο ΒΗΜΑ FM.
Προς εσάς μόνο και τους ανθρώπους που εκπροσωπείτε, οφείλω ασφαλώς μία απάντηση.
Είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία αλλά χίλιες συγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Η στάση μου όλα αυτά τα χρόνια, η υποδοχή μου προς τους ανθρώπους αυτούς, τόσο στις εκπομπές μου όσο και σε θέατρα που εργάστηκα, είναι γνωστή σίγουρα και σε εσάς.
Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό. Μην επεκτείνετε λοιπόν τη σκέψη σας, σας παρακαλώ, διότι εγώ δεν επεκτάθηκα πέραν του εν λόγω πολιτικού.
Είπα και εννόησα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μοιάζει να έχει καθηλωμένο το μυαλό και αυτή η εμμονή είναι σα να γεννά παραφροσύνη.
Δεν φαντάζομαι να πιστέψατε ότι αυτές μου οι σκέψεις αφορούν όλους όσους έχουν κινητικά προβλήματα και επιστήμονες, διανοούμενους, ανθρώπους όλων των κατηγοριών.
Δεν υπήρξε απολύτως καμία άλλη αναφορά και πάντα αναφέρομαι σε καθέναν ξεχωριστά.
Είπα, μάλιστα, ότι η συμπεριφορά αυτή ίσως να του επιτρέπει να βάλει υποψηφιότητα ως ο νέος Χίτλερ της Ιστορίας.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκα είναι ο κύριος Σόιμπλε. Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν άνθρωπο που έχει ή δεν έχει πρόβλημα. Δεν θα ήθελα να δοθεί άλλο νόημα στα όσα ειπώθηκαν. Είναι μία σατιρική – πολιτική εκπομπή. Έκανα μία προσωπική εκτίμηση, ότι στο συγκεκριμένο πρόσωπο ένα ατυχές περιστατικό στη ζωή του, λειτούργησε ως ένας μοχλός εμμονικής αντίληψης και περιφοράς ιδεών, οι οποίες έχουν φέρει την ανθρωπότητα σε απόγνωση.
Πιστεύω πως είμαι σαφής και ξεκάθαρος.
Ξέρω τους αγώνες σας, τους παρακολουθώ, τους έχω προβάλει, έχω σταθεί και θα στέκομαι πάντα δίπλα σας, αλλά αν συνέβη οποιαδήποτε παρανόηση, ακόμα και τώρα μετά τις εξηγήσεις μου, σας ζητώ όχι μία, αλλά χίλιες συγνώμες.
Λάκης Λαζόπουλος»

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Οχι αστείο». «Ασχημη προσβολή». «Κυνικός υπαινιγμός που του επιστρέφεται». Αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ, στα όσα είπε ο Λάκης Λαζόπουλος για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Τύπος της χώρας κάνει εκτενή αναφορά και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα τα λεγόμενα του κωμικού.

«Οι Ελληνες εξοργισμένοι μετά την προσβολή στον Σόιμπλε», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της «Die Welt». «Ενας Έλληνας κωμικός μπήκε στο στόχαστρο διότι εκφράστηκε κακόγουστα για την παραπληγία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», αναφέρει το δημοσίευμα, που παραθέτει το σχόλιο του κ. Λαζόπουλου, αλλά και τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Από τον περασμένο χρόνο, ο Λαζόπουλος κοροϊδεύει ξανά και ξανά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών», αναφέρει ακόμη η εφημερίδα, και υπενθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό ο Ελληνας ηθοποιός «απένειμε» στον κ. Σόιμπλε, με φωτογραφικό μοντάζ, τιμητικό βραβείο «απανθρωπιάς».

«Κωμικός προσβάλλει τον Σόιμπλε – οι Ελληνες εξοργισμένοι», είναι ο τίτλος του Spiegel. «Κατηγορία ”όχι αστείο”. Ελληνας κωμικός χλευάζει την αναπηρία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τώρα πρέπει ο κωμικός να αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες του», αναφέρει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Σε αυτό σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε είναι στην Ελλάδα λιγότερο αγαπητός από οπουδήποτε αλλού και αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται «αυστηρός πρωτεργάτης της πειθαρχίας», ο οποίος σέρνει τη χώρα από τη μύτη με τα σκληρά του μέτρα λιτότητας. «Αυστηρές δηλώσεις, κοροϊδία και καρικατούρες για τον Σόιμπλε δεν είναι σπάνιο πράγμα. Αυτό πίστευε μάλλον και ο κωμικός Λάκης Λαζόπουλος – και τόλμησε μια άσχημη προσβολή», γράφει το περιοδικό.

«Έλληνας κωμικός προσβάλλει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» είναι ο τίτλος της «Handelsblatt», που γράφει ότι ο κ. Λαζόπουλος «κάνει αστεία για την οικονομική κρίση και επιτίθεται εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών» και προσθέτει ότι «τα σκληρά λόγια του Λαζόπουλου προκάλεσαν κύμα οργής».

«Η κορμοστασιά του Σόιμπλε», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Κωμικός παρεκτρέπεται με ένα σχόλιο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο κυνικός υπαινιγμός για την παραπληγία του Σόιμπλε του επιστρέφει άμεσα».

Μήνυση κατά του Λάκη Λαζόπουλου προανήγγειλε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Ανάπηρων, Βασίλης Δημητριάδης, μετά την προσβλητική αναφορά του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον οποίο ο κωμικός είπε ότι «το μυαλό ενός ανθρώπου καθηλωμένου σε καρεκλά, σιγά-σιγά καθηλώνεται σε μία ιδέα και αυτό είναι παραφροσύνη».

Αναφερόμενος στη «συγγνώμη» που ζήτησε εκ των υστερών ο κ. Λαζόπουλος, ο κ. Δημητριάδης ήταν άκρως ειρωνικός λέγοντας: «Εμείς είμαστε όλοι βλάκες και ο κ. Λαζόπουλος ο μοναδικός που κατέχει την αλήθεια».

Τόνισε ότι τα όσα είπε εκ των υστερών ο ηθοποιός δεν συνιστούν συγγνώμη, αλλά υπαναχώρηση μετά το σάλο που προκλήθηκε.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε επίσης λόγο για αισχρή και χυδαία επίθεση κατά των ανάπηρων, που υποκρύπτει ρατσισμό και χαρακτήρισε τον κωμικό «Γκέμπελς».