Ομπάμα σε Ερντογάν: Δείξε αυτοσυγκράτηση! – “Πόρτα” ΟΗΕ στη Ρωσία για τη Συρία

Τη στήριξη που αναζητούσε πήρε από τον Μπαράκ Ομπάμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τη Συρία, με τον Ομπάμα να καταδικάζει τους Κούρδους όπως ήθελε ο Ερντογάν αλλά κάλεσε και την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία το τελευταίο διάστημα, ενώ κάλεσε να σταματήσει κάθε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία και με τις δυνάμεις της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμη στον Ερντογάν ότι οι δυνάμεις της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις στην περιοχή για να καταλάβουν περισσότερα εδάφη στη Συρία, ενώ υποσχέθηκε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση της Τουρκίας έναντι του PKK.

Οι μαχητές του YPG, που ελέγχουν τα τρία τέταρτα των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον διότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Κάλεσε όμως και την κυβέρνηση της Τουρκίας να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και να σταματήσει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό της στη βόρεια Συρία, σε «ανταπόδοση» για την αυτοσυγκράτηση που όπως είπε πρέπει να επιδείξουν οι αντάρτες των YPG.

Ο Ομπάμα εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία το τελευταίο διάστημα και κάλεσε να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν οποιαδήποτε ενέργεια κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία και με τις δυνάμεις της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

«Ο πρόεδρος καταδίκασε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε τόσο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και πολίτες, αλλά και την επίθεση της 18ης Φεβρουαρίου εναντίον μιας οχηματοπομπής του στρατού στο Ντιγιάρμπακιρ», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την αταλάντευτη δέσμευση των ΗΠΑ στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, συμμάχου της Ουάσινγκτον στο NATO, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία στον αγώνα εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το PKK και το Ισλαμικό Κράτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όλα αυτά την ώρα που στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλα κράτη απέρριψαν το ρωσικό σχέδιο απόφασης που καλούσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Παράλληλα, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν στη Γενεύη για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που θεωρητικά θα εφαρμοζόταν αυτή την εβδομάδα αλλά οι αντιμαχόμενοι αψήφησαν.

Η Ρωσία, ο στενότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει ένα κείμενο που απαιτούσε η Τουρκία να σταματήσει να βάλλει με πυροβολικό εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μια χερσαία επιχείρηση στο συριακό έδαφος.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Γαλλία και τουλάχιστον τέσσερις χώρες ακόμη (οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία) απέρριψαν αμέσως το κείμενο που υπέβαλε η Μόσχα, το οποίο δεν είχε σχεδόν καμιά πιθανότητα να εγκριθεί.