Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή- Πέρασε το “παράλληλο”

Αθήνα

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τους «ανεύθυνους γραφειοκράτες» που κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν θα πρέπει πρώτα να σκεφτούν, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας. B4CDDBA75C37CB2E2FED5963713224C0

«Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί επειδή το θέλουν κάποιοι ακραίοι ξενοφοβικοί και ακραίοι στην Ευρώπη. Εκείνοι θα απομονωθούν» είπε.

«Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν κλειστά σύνορα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα της συνθήκης του Σένγκεν έληξε χθες».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές στο Αιγαίο.

Είχε προηγηθεί η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κρίσης στη Συρία με την εμπλοκή ακόμα περισσότερων μερών και την άνοδο ενός ακραίου θρησκευτικού εξτρεμισμού.

«Και όλα αυτά τη στιγμή που η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 παραμένει» τόνισε.

«Αδύναμη και διαιρεμένη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Από τη μία η αίσθηση ότι για κάποιους υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν και για κάποιους άλλους α λα καρτ τήρηση των υποχρεώσεων» συνέχισε.

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.

Δύο παράλληλες κρίσεις

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα βρέθηκε στον πυρήνα δύο παράλληλων κρίσεων (οικονομικής και προσφυγικής) και ανέλαβε δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις με τις δυνάμεις της.

Κοινή αναγνώριση – τόνισε – είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα και αυτό δεν βρέθηκε κανείς να το αντικρούσει.

«Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας και την κοινωνία όρθια», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις βολές του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση «καθυστέρησε απελπιστικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα και να τηρήσει τις συμφωνίες που συμφώνησε με την ΕΕ», ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιεί «τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι που μας κουνούν το δάχτυλο».

Αυτή τη στιγμή, επισήμανε, «είμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλά θα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές και τη χώρα όρθια».

Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

Κόντρα για τη φοροδιαφυγή

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στη λίστα Μπόργιανς και με αφορμή την υπόθεση αυτή κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όταν κυβερνούσε κράτησε στα συρτάρια λίστες με φοροφυγάδες.

«Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη, δεν την κρατήσαμε στα συρτάρια μας και ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να αφήνουν τις λίστες σε αυτούς που μας τις έδιναν».

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε, δε, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη στον τόπο που τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα προσπαθήσει να τη φέρει σε πέρας.

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων, των σκανδάλων, το μεγάλο θέμα της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε αυτόν τον τόπο», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα». Μοιράζετε φτώχεια και ελεημοσύνη, είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη λύση για την καταπολέμηση των ανισοτήτων είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό σε ό,τι αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα».BC78471C4F7372EC458FEA60B7AEDD1F

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι «η Τουρκία έχει μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της ΕΕ».

Σχετικά με τις επαφές που είχε ο ίδιος στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε:

«Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί»» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Φορολογικό και «παράλληλο πρόγραμμα»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο και οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Επικρατεί μια ψυχολογία εθνικής αποτυχίας», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του

«Ακόμα και οι αριστεροί δεν βρίσκουν τίποτα το ‘αριστερό’ στην πολιτική που ακολουθείτε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «χαμηλού επιπέδου παράσταση» το παράλληλο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι πολλά από τα μέτρα που τώρα εμφανίζει ως πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση, είχαν νομοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας επί της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η πρόσβαση όλων στην νοσοκομειακή περίθαλψη και το κοινωνικό τιμολόγιο.

«Οι κοινωνικές ανισότητες καταπολεμούνται με θέσεις εργασίας, όχι με ελεημοσύνες» συνέχισε, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το μόνο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης είναι η άλωση του Κρατικού Μηχανισμού.

Επέκρινε δε την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που θα επιφέρει, όπως εκτίμησε, μείωση συντάξεων και τιμωρεί τη νέα γενιά, αλλά και για το αγροτικό «που εξοντώνει τους αγρότες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση στήνει σκηνικό ρήξης με τους εταίρους. «Να του θυμίσω ότι τις προηγούμενες φορές που έγινε κάτι παρόμοιο, τελικά βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο» συνέχισε.

Η πραγματικότητα είναι μια, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής δεν υπάρχει, υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα ελέγχου του κράτους, «αυτό το υλοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τακτική της κυβέρνησης, όπως είπε, «να φέρνει άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια».

«Η κυβέρνηση αυτή καταθέτει το νομοσχέδιο ως ένα βολικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Είναι ένα δήθεν αντίβαρο στο ασφαλιστικό προκρούστεια κλίνη του Κατρούγκαλου, δήθεν αντίβαρο στην νέα φορολογική γκιλοτίνα, η οποία δρομολογείται του κ. Αλεξιάδη, δήθεν αντίβαρο στους κατά τα άλλα αριστερούς πλειστηριασμούς που έρχονται του κ. Σταθάκη, δήθεν αντίβαρο στην αλλεργία που έχετε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, στις συνεχείς παλινωδίες στην υλοποίηση της απαραίτητης πολιτικής αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Tο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας έγιναν το συντομότερο ανέκδοτο. Εμείς σας λέμε ότι το ψέμα και η κοροϊδία δεν περνάνε πια στην Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εικόνα κατεστραμμένης χώρας»

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την κατάστση της χώρας στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύει κανένας πολίτης ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι;», ρώτησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μετά από έναν χρόνο η Ελλάδα δίνει την εικόνα κατεστραμμένης χώρας. Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Ρωτήστε έναν άνθρωπο στο δρόμο…ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου. Δεν σας πιστεύουν οι πολίτες. Θα σας καταδιώκουν τα ψέματα που είπατε το Σεπτέμβριο…Δεν μιλώ για πρόθεση ψήφου γιατί σας στεναχωρεί. Δείτε τα ποιοτικά στοιχεία».Απάντησε όμως και στην επίθεση του πρωθυπουργού για τη στάση του στο προσφυγικό: «Μου έκανε εντύπωση η στάση σας στο προσφυγικό. Αντί να εκτιμήσετε τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήγε στην Ευρώπη και έβαλε πλάτη, μιλήσατε για αλλαγή πολιτικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν με λένε Πάνο Καμμένο, αυτά για τα hotspots δεν τα είπα εγώ».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη πλανάται από επάνω μας. Και ο κ. Βαρουφάκης μιλάει. Θα τη μάθουμε κάποτε την αλήθεια», παραπέμποντας έτσι στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών περί εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και στη συνάντησή του με την καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε με δηκτικό τρόπο: «Θα σας φανεί περίεργο που κάποιος αυτά που λέει έξω τα λέει και εδώ».

Επανέλαβε, πάντως, ότι η ΝΔ θεωρεί ότι το ασφαλιστικό είναι λάθος και θα το καταψηφίσει – όπως άλλωστε κατέστησε σαφές και στους Ευρωπαίους συνομιλητές του.

«Εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια»

«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προσφυγικό είναι εθνικής σημασίας θέμα και πρέπει να μιλάνε όλοι με την ίδια φωνή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δύσκολο να συνδυάσει τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται στη ΝΔ για το προσφυγικό.

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε παλαιότερες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλουπούλου για τους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει την ίδια κριτική που κάνουν γερμανικές ακροδεξιές δυνάμεις στην κ. Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι η Ιορδανία, η Τουρκία και άλλες χώρες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Newsroom ΔΟΛ