Ειδομένη: Επιχείρηση εκκένωσης των γραμμών του ΟΣΕ από πρόσφυγες

Αθήνα

Αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.

Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Το απόγευμα της Δευτέρας, δεκάδες Αφγανοί έριξαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα που έχει στηθεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και πραγματοποίησαν κατάληψη στη γραμμή.

Το σκηνικό θυμίζει την κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και είχε διαρκέσει περισσότερες από 20 ημέρες έως τις 9 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, ο ΟΣΕ ζήτησε από την αστυνομία να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη ένταση το πρωί της Τρίτης.

Ωστόσο, το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη.

Χθες, στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν περίπου 5.000 πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω, ενώ σήμερα το πρωί έφθασαν άλλοι 1.130.prosfyges-peiraias-650

Οι πρόσφυγες επιθυμούν να συνεχίσουν άμεσα την πορεία τους προς τα σύνορα, παρά τις προσπάθειες των αρχών να μεταφερθούν για φιλοξενία στα κέντρα προσωρινής παραμονής σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο λιμάνι, πολλοί από τους πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ενώ άλλοι έφυγαν για τα σύνορα ή επέλεξαν ως μεταβατική λύση την πλατεία Βικτωρίας.

Πάντως, ο ρυθμός άφιξης προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το μπλόκο Σερβίας και ΠΓΔΜ στα σύνορα καταδεικνύουν ότι τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που έχουν στηθεί στη χώρα δεν επαρκούν.

Για τη διαχείριση του εκκρηκτικού -έτσι όπως διαμορφώνεται- ζητήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση εξετάζει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η κίνηση της ΠΓΔΜ -με τη στήριξη χωρών όπως η Αυστρία- παραβιάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για μη κλείσιμο συνόρων έως τις 6 Μαρτίου, καθώς και σε πρακτικό επίπεδο, αφού οι υποδομές της χώρας για τους πρόσφυγες δεν επαρκούν.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ