Νόμος του Κράτους η καύση των νεκρών!

Σκληρή αναμένεται να ξεσπάσει η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας καθώς παρά το γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδος απαγορεύει την καύση νεκρών, έρχεται ο νόμος που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να προβλέψει πως η αποτέφρωση πλέον επιτρέπεται ρητά και κατηγορηματικά και με τον νόμο.

Ο νόμος ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο και προβλέπει μεταξύ άλλων πως η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του καθενός.

Προβλέπει επίσης πως κάθε φυσικό πρόσωπο εάν το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα να δηλώσει ενώπιον συμβολαιογράφου τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

Ο νόμος επίσης αναφέρει πως εάν η επιθυμία του θανόντος αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά έθιμα, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου 2016, επιστολή επί του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, χωρίς να έχει λάβει προς το παρόν καμία απάντηση.

Μετά και τη δημοσιοποίηση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «απάντηση» από πλευράς εκκλησίας, καθώς το θέμα της καύσης των νεκρών, είχε εξαρχής δείξει ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Μάλιστα, ως προς το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε προσφάτως υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δε μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά είναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΣΤΟ DOGMA.GR