Ποιοί δημοσιογράφοι φέρονται ως ενεχόμενοι σε κύκλωμα εκβιαστών

Η είδηση της σύλληψης του εκδότη της “Ακρόπολης”, Παναγιώτη Μαυρίκου, έπεσε σαν βόμβα όχι μόνο στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και σε όσους δεν πίστευαν ότι υπήρχε μια τόσο πρωτοφανής υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρηματιών.

Πρωταγωνιστές στην υπόθεση, εκτός από τον Παναγιώτη Μαυρίκο, την υπεράσπιση του οποίου ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος μάλιστα θα τον συνοδεύσει στον εισαγγελέα, ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, και και δυο δημοσιογράφοι, ο Τάκης Μουσσάς και ο Χρήστος Φράγκος. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr και άλλοι 4 θα κληθούν στον εισαγγελέα. Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για άνθρωπο που είχε διασυνδέσεις με στελέχη τραπεζών και δήλωνε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, για άλλον έναν εκδότη, για έναν διαχειριστή ιστοσελίδας και για ακόμα έναν δημοσιογράφο. (PHP:Αυτά κατά τις πληροφορίες του newsIt.gr).XEIROPEDA_545_355

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση είναι καταιγιστικές και οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ένα κύκλωμα εκβιαστών που δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα. Αν σκεφτεί κανείς ότι απειλούσαν και τις ζωές των παιδιών εκείνων που εκβίαζαν με σκοπό την απόσπαση χρημάτων, αυτό δείχνει πολλά! Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, το κύκλωμα αυτό έχει πολλά πλοκάμια, δηλαδή είναι πολυμελές και ο τζίρος του ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο ευρώ το μήνα. Το κύκλωμα σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, δεν δίστασε να απειλήσει και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απειλούσε με σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.

Στο στόχαστρο των εκβιαστών είχαν μπει και μεταξύ άλλων η Τράπεζα Αττικής, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ!

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών φαίνεται ότι έπαιξε ο λεγόμενος σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε απίστευτες συνομιλίες μεταξύ των εκβιαστών και των θυμάτων τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους διοικητές ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρηματίες είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν ως και 40 τηλεφωνήματα την ημέρα στα θύματά τους για να εξασφαλίσουν την είσπραξη.

Τα ίδια στοιχεία λένε μάλιστα ότι η δράση του κυκλώματος φτάνει πίσω τουλάχιστον ως το 2009, ενώ πλέον με τους εκβιασμούς τους είχαν καταφέρει να έχουν απίστευτους… τζίρους που έφταναν ως και τα 500.000 ευρώ το μήνα.

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα πόυ σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος έχουν καταγραφεί και όπου ο ένας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του:
“Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…”

Το κύκλωμα εκβίαζε τα θύματα με απειλές για οικονομικά και φορολογικά στοιχεία, ενώ έφταναν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με αποκάλυψη στην οικογένειά τους ή στον Τύπο των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Τα χρήματα που έπαιρναν από τα θύματά τους τα εμφάνιζαν ως… διαφήμιση σε χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες ή σε κατ’ ευφημισμό και μόνο ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.

Σε αυτή την επιχείρηση, οι αστυνομικές αρχές είχαν ξεκινήσει τις έρευνες πολλούς μήνες και έχουν στη διάθεσή τους, συνομιλίες και άλλο υλικό που τους οδήγησε στις τρεις αυτές συλλήψεις. Σε αυτό το υλικό υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές. Στον μεγάλο φάκελο της υπόθεσης υπάρχει και η καταγγελία γνωστού επιχειρηματία ο οποίος δέχθηκε επίσης εκβιασμό.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Δικογραφία

Σύμφωνα με την iefimerida.gr, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για το φερόμενο ως κύκλωμα δημοσιογράφων που φέρονται να εκβίαζαν τράπεζες και ΔΕΚΟ για να αποσπάσουν διαφημίσεις και χορηγίες.

Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν την Τρίτη στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες τους άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή από όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε από την Α.Κ, υπεύθυνη γραφείου Τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.