Καμπανάκι από εξαγωγείς λόγω μπλόκων και συνόρων

Αθήνα
Καμπανάκι χτυπούν οι εξαγωγείς τόσο για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας όσο και για τα μπλόκα των αγροτών, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις πλήττουν ήδη την οικονομία. Την ίδια ανησυχία εκφράζει συνολικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος που μετρά ήδη αύξηση στο μεταφορικό κόστος από τις πολύωρες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

«Τα προβλήματα με τα φυσικά σύνορα της χώρας, είτε σε όρους αγροτικών κινητοποιήσεων είτε σε όρους προσφυγικών ροών και Συνθήκης Σένγκεν, προσθέτουν ανησυχία για ενδεχόμενο εκμηδενισμό των όποιων θετικών επιδράσεων στο ΑΕΠ από τις αυξημένες εξαγωγές» σημειώνει με νόημα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Διότι από τα στοιχεία για το 2015 που ανακοίνωσε χθες ο σύνδεσμος, και εφόσον εξαιρεθούν από την εξίσωση τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση για πέρυσι των ελληνικών εξαγωγών της τάξης του 7,8%, με την αξία τους να φθάνει στα 17,9 δισ. ευρώ έναντι 16,6 δισ. ευρώ το 2014.

Στο ανοδικό περυσινό μομέντουμ των εξαγωγών ωστόσο, κόστισαν πανάκριβα τα capital controls του Ιουλίου. «Αν είχαν διατηρηθεί οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) που καταγράφονταν έως τον Ιούνιο του 2015, στη χώρα θα είχαν εισρεύσει 2,3 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι το 2014, με σωρευτικό θετικό αποτύπωμα στα δημόσια έσοδα, στις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εξαγωγείς.

Αλλωστε και πολλά προβεβλημένα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου συμφωνούν ότι οι επιπτώσεις από την ασφυξία των capital controls στην οικονομία δεν έχουν ακόμη φανεί στο σύνολό τους. Τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις, όπως λέει ο επιχειρηματικός κόσμος, διοχετεύονται σταδιακά στην πραγματική οικονομία μέσω της μείωσης των εταιρικών επενδύσεων, η οποία και επιφέρει τελικά μείωση της συνολικής παραγωγής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων που επισημαίνει: «Τα κλειστά τραπεζικά σύνορα υπό τα capital controls είχαν επίπτωση μεγαλύτερη από τη μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού που συνδέεται με νέα επώδυνα μέτρα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
 
Το κόστος στο ελληνικό επιχειρείν από το εκρηκτικό μείγμα των κλειστών συνόρων και μπλόκων αυξάνεται καθημερινά (μεταφορικά κ.λπ.), αλλά ακόμη δεν έχει ποσοτικοποιηθεί. Χθες, πάντως, έρευνα του γερμανικού οίκου Bertelsmann ανέφερε ότι κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση το λιγότερο 470 δισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία ή ακόμη και 1,4 τρισ. ευρώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κινδυνεύσουν με καταβαράθρωση οι θετικές περυσινές ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών που λόγω της βουτιάς στην τιμή του αργού σημείωσαν πτώση, σε πολλές άλλες κατηγορίες το πρόσημο ήταν αρκετά θετικό. Στα αγροτικά προϊόντα οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά 12,4%, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το παρθένο ελαιόλαδο. Η αξία των εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου έφθασε πέρυσι τα 544,7 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 238 εκατ. ευρώ το 2014, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 129%.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΔΟΛ