Μοσκοβισί: Υπάρχει πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

Αθήνα

Τα βήματα που έχουν σημειωθεί «είναι ενθαρρυντικά και πλέον μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο Π.Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε οτι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7% το 2017 είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα» το πολιτικό μήνυμά του.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε μήνυμά του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ανάφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Πράγμα που συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM».

Όπως τόνισε, η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

«Η αβεβαιότητα, γεννά αβεβαιότητα»

Αναφερόμενος στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος τόνισε ότι τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου «είναι ενθαρρυντικά και πλέον μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τη βεβαιότητα -πολιτική, νομική, διοικητική. Επειδή η αβεβαιότητα γεννά περισσότερη αβεβαιότητα».

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα

Παραδέχθηκε ότι το έργο που πραγματοποιείται είναι εντατικό, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις Αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές.»

» Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος», τόνισε.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οικονομίας.

«Οι στόχοι του είναι η αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση των κινδύνων της χρηματοοικονομικής αστάθειας. Το πρόγραμμα δίνει επίσης μεγάλη προσοχή σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και στην προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας.»

» Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα ανώτερα εισοδήματα δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, εκτός εάν τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορούν να ζήσουν πάνω από το όριο της φτώχειας. Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Αν δεν γίνουν τώρα οι μεταρρυθμίσεις ανεβαίνει το κόστος

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, για να αποφύγει μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π.Μοσκοβισί.

«Η επιτυχία -και η οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ελλάδας- εξαρτώνται από την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ευρεία πολιτική συναίνεση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα. Αυτό είναι το σημαντικό μάθημα που μπορούμε να αποκομίσουμε από άλλες χώρες, και που θα ήθελα να υπογραμμίσω στην παρούσα συγκυρία» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Επιταχύνετε την απορρόφηση κονδυλίων

Επιπροσθέτως του προγράμματος, η Ελλάδα δύναται να επωφεληθεί από 35 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για επενδύσεις από την ΕΕ, είπε με νόημα ο κ. Μοσκοβισί.

Η ευθύνη αξιοποίησής τους ανήκει στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε.

«Θα ενθάρρυνα τους δημόσιους συνομιλητές και τις επιχειρήσεις να εργαστούν σθεναρά για την άρση των εμποδίων στην απορρόφηση των κονδυλίων, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ