Αν θέλετε να μην πάτε… αδιάβαστοι: Επισκεφτείτε το Μουσείο του Θανάτου

Κανένας δεν μπορεί να σας απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα “πού πάμε όταν πεθαίνουμε”, ούτε να σας διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ή και δεν υπάρχει κάτι μετά. Όμως για την περίπτωση που υπάρχει (κάτι) μετά και δεν θέλετε να πάτε αδιάβαστοι, πρέπει μια φορά στη ζωή σας να επισκεφτείτε το Μουσείο του Θανάτου!

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 1995. Αρχικά ήταν μια γκαλερί με το όνομα Rita Dean. Η γκαλερί φιλοξένησε μια έκθεση με έργα θανατοποινιτών από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν απρόσμενο.

Οι ιδιοκτήτες, βλέποντας το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού αλλά και διαπιστώνοντας το κενό εκπαίδευσης που υπήρχε στις ΗΠΑ σχετικά με το θάνατο αποφάσισαν να κάνουν τη γκαλερί Μουσείο Θανάτου. Να σημειωθεί ότι στο κτίριο του μουσείου (την είσοδο του οποίου κοσμεί μια νεκροκεφαλή!) ήταν παλιά στούντιο ηχογραφήσεων των Pink Floyd και άλλων γνωστών συγκροτημάτων.

Το μουσείο φιλοξενεί έργα τέχνης, γράμματα, προσωπικά αντικείμενα και -βεβαίως- εργαλεία εγκλήματος από κατά συρροήν δολοφόνους που έζησαν και έδρασαν σε διάφορες εποχές. Και βεβαίως τα εκθέματα του δεν είναι μόνον αυτά: αντικείμενα και έργα τέχνης που αφορούν το θάνατο σε κάθε του μορφή (δολοφονίες, δυστυχήματα, αυτοκτονίες) βρίσκονται στις προθήκες του. Υπάρχουν εκθέματα από τον κατά συρροήν δολοφόνο Μάνσον αλλά και το φονικό που είναι γνωστό ως η υπόθεση της Μαύρης Ντάλιας, έργα του “Δρ Θανάτου” Τζακ Κεβόρκιαν, συσκευές και όργανα εκτέλεσης θανατοποινιτών, κυνηγούς κεφαλών, κανίβαλους και πολλά άλλα.

Είναι μάλιστα τόσο πολλά τα εκθέματα αλλά και οι επισκέπτες του μουσείου που οι υπεύθυνοι άνοιξαν και… παράρτημα: το Musée de Mort Orleans στη Νέα Ορλεάνη.

Το Μουσείο του Θανάτου είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 δολάρια “το κορμί”, όπως αναγράφεται στα εκδοτήρια του μουσείου!