Δημοσκόπηση “καμπανάκι” για το ΣΥΡΙΖΑ

Μία νέα δημοσκόπηση έρχεται στο “φως” της δημοσιότητας και δίνει το στίγμα για το πολιτικό σκηνικό. Μπροστά εμφανίζεται η Νέα Δδημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης και καταλληλότητα. Κυβέρνηση συνεργασίας ζητούν οι πολίτες, ενώ η κατάσταση της οικονομίας και του προσφυγικού μοιάζουν “ανοιχτές πληγές” για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα αυτή δημοσκόπηση δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Τα ποσοστά των πολιτών που κρίνουν αρνητικά την πορεία της χώρας είναι πολύ μεγάλα, αφού το 85% δηλώνει ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση, το 63% υποστηρίζει ότι είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 78,3% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 70,8% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο μείον 76% με το 88,4% να αξιολογεί αρνητικά την οικονομία και το 72,6% να κάνει αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νέα Δημοκρατία περνά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου με 23,7% έναντι 19,4 του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην παράσταση νίκης με 59% έναντι 25% του κυβερνώντος κόμματος.

αρχείο λήψης (45) αρχείο λήψης (46)
Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει σημαντικά την εικόνα του, αφού είναι ο μόνος με θετικό ισοζύγιο (έστω και οριακά) θετικών γνωμών. Παράλληλα, πέρασε μπροστά και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο η εικόνα ήταν Τσίπρας 22% και Μητσοτάκης 20%.

αρχείο λήψης (47) αρχείο λήψης (48)

Οι πολίτες δηλώνουν ακόμη πως η χώρα κινείται σε κάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό 64,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ (73,2% έναντι 22,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή).

αρχείο λήψης (49) αρχείο λήψης (50)

Οι πολίτες φαίνονται απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό (91,4%), κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (59,4%), συμφωνούν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (54,9%), ενώ ανησυχούν για την παραμονή μας στη ζώνη Σένγκεν (66,7%).

αρχείο λήψης (51) αρχείο λήψης (52) αρχείο λήψης (53)

Σε ό, τι αφορά τα αγροτικά μπλόκα το 58,3% δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, ωστόσο είναι άξιο αναφοράς πως συμφωνεί το 52% των νέων από 18 έως 34 ετών και διαφωνεί το 70% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55- 64 ετών.

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και μία σειρά ερωτημάτων για το Ποτάμι, το οποίο πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο του συνέδριο, με το ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγή προέδρου να είναι ανοιχτό.

Το 62,8% των ψηφοφόρων ζητά συνεργασίες, με το 44% να προτιμά τη ΝΔ, το 36% τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 30% τον ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή:«Παραπολιτικά»/METRONANALYSIS

ΡΗΡ: ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 2 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.