Λιου προς Σόιμπλε: «Τρέξτε» αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους

Ταχύτερες κινήσεις στα θέματα της ελληνικής αξιολόγησης και της ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Μιλώντας σε συνάντηση των οικονομικών επικεφαλής της G20 στη Σαγκάη, ο Λιου διεμήνυσε προς τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, η καθυστέρηση της οποίας καθυστερεί την απόφαση για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και η Αθήνα έχουν ακόμη σημαντική δουλειά μπροστά τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα «τη σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και της τήρησης της δέσμευσης της Ευρώπης να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι, μέσω της ελάφρυνσής του».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, σε κοινή συνέντευξή του με τον Αλέξη Τσίπρα, επέκρινε τη στάση του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Όπως σημείωσε, τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα «έχουν απόλυτη συνείδηση ότι οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης υφίστανται και το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τα πράγματα, γιατί διαφορετικά θα δικαιώσει όσους λένε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να βγάλουν και μόνα τους».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε αιχμές και για τη στάση του Ταμείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση έγκειται στη σιωπή του άλλου», μετά τις νέες απαιτήσεις του για μέτρα ύψους 9 δισεκ. ευρώ. «Νέα μέτρα θα σημάνουν έναν νέο γύρο ύφεσης. Το θέλει κανείς αυτό;» διερωτήθηκε.