Οι εθελοντές γράφουν τη δική τους ιστορία στο Φεστιβάλ Lonsdale St

Εξήντα αιτήματα – αριθμό ρεκόρ για για εθελοντική εργασία στο φετινό Φεστιβάλ Lonsdale St υποβλήθηκαν στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Το Φεστιβάλ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και η ανάγκη για όλο και περισσότερους εθελοντές είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Η υπεύθυνη για θέματα εθελοντών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Σεβαστή Κωλέτση, είπε στον “Νέο Κόσμο” ότι από τα 60 άτομα, 40 άτομα αναμένεται να επιλεγούν για να προσφέρουν στο φετινό Φεστιβάλ.

“Τα άτομα αυτά έχουν ήδη δείξει ενθουσιασμό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Φεστιβάλ. Είναι μία ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική εκδήλωση και χρειαζόμαστε όσους περισσότερους εθελοντές γίνεται”.

Ο Ντόριαν Φεϊζάι και η Σοφία Σιάχου στο περσινό Φεστιβάλ Lonsdale St

Ο Ντόριαν Φεϊζάι και η Σοφία Σιάχου στο περσινό Φεστιβάλ Lonsdale St

Η κ. Κωλέτση εξηγεί ότι δεν υπάρχει κάποιο χρηματικό αντίτιμο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εθελοντές. “Προσπαθούμε να τους δώσουμε μια αίσθηση συμμετοχής, την αίσθηση του ‘ανήκειν’. Είναι μια εμπειρία ζωής, που προσφέρει γνώσεις, την ευκαιρία για χρήσιμες γνωριμίες και κοινωνικές ‘δικτυώσεις΄”.

Η Κοινότητα θα παράσχει κουπόνια γευμάτων για κάθε βάρδια, οι εθελοντές θα εργάζονται σε δύο βάρδιες και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ειδική ευχαριστήρια εκδήλωση για τους εθελοντές.

 

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ “ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ”

Αν και η μητέρα της είναι Αυστραλή, η κ. Κωλέτση από μικρή διδάχτηκε και έμαθε την ελληνική γλώσσα. “Ο παππούς μου κατάγεται από τα Ιωάννινα της Ηπείρου και η γιαγιά μου από την Πελοπόννησο. Μετά από πολύχρονα ταξίδια της οικογένειάς μου σε διάφορες χώρες, επιστρέψαμε στη Μελβούρνη και ο πατέρας μου, Γιώργος, αναμείχθηκε στα δρώμενα της Κοινότητας”.

Η ίδια προσπάθησε και προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της. “Συμμετείχα εθελοντικά και για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια και από τότε συμμετείχα κάθε χρόνο”. Ωστόσο, η κ. Κωλέτση δεν συμμετείχε πέρυσι αφότου δηλαδή ξεκίνησε να εργάζεται στην Κοινότητα. “Εγκατέλειψα την εργασία μου σε δικηγόρικό γραφείο και επέλεξα να εργαστώ για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Φέτος θα εργαστώ εθελοντικά, αλλά σε διαφορετικό πόστο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Η κ. Κωλέτση πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εργαστεί κάποιος εθελοντικά σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Μελβούρνης. “Οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, να έρθουν σε επαφή με εκατοντάδες άτομα, να γίνουν οργανικά μέλη μιας εκδήλωσης που έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα”.

Η ίδια λέει ότι τα Ελληνικά της έχουν βελτιωθεί, και πλέον γνωρίζει περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και των Ελλήνων της Μελβούρνης.

 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ

Η Σοφία Σιάχου είναι από τις ‘φρέσκιες’ παρουσίες στο Φεστιβάλ. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη, αλλά έχει ζήσει κάποια χρόνια και στην Ελλάδα. “Η μητέρα μου κατάγεται από τον Πόντο και ο πατέρας της γεννήθηκε στην πόλη των Τρικάλων. Εκεί γνώρισα τον μετέπειτα σύζυγό μου και ζήσαμε στην Αθήνα και την Κρήτη”.

Η Σοφία είναι δικηγόρος και παρ’ ότι έχει λίγο ελεύθερο χρόνο, δηλώνει ενθουσιασμένη που θα συμμετάσχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Φεστιβάλ. “Την πρώτη φορά που πήγα στο Φεστιβάλ ήμουν τεσσάρων ετών. Χορεύω με το συγκρότημα της Ποντιακής Εστίας και νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βοηθώ με αυτόν τον τρόπο το πολιτιστικό έργο της Κοινότητας”.

Η αίσθηση που απολαμβάνει στο να είναι μεταξύ τόσων ανθρώπων είναι μοναδική. Όπως λέει η ίδια, αποκομίζει χαρά βοηθώντας τους επισκέπτες παρέχοντάς τους πληροφορίες και οδηγίες. “Η αίσθηση της εθελοντικής προσφοράς και ότι εργαζόμαστε ως ομάδα είναι απίστευτη” λέει η Σοφία στον “Ν.Κ.”.

Η 31 ετών Ελληνοαυστραλή μεγάλωσε μιλώντας την ελληνική γλώσσα, αφού όλοι μέσα στην οικογένειά της μιλούσαν μόνο Ελληνικά. Λαμβάνοντας μέρος στο Φεστιβάλ, πιστεύει ότι έχει μάθει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που αγνοούσε και ότι αισθάνθηκε ότι αισθάνεται ως ενεργό κομμάτι της ελληνικής παροικίας.

 

ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ο σύζυγος της Σοφίας, Ντόριαν Φεϊζάι, είναι επίσης εθελοντής. Γεννημένος στην Αλβανία, σε ένα μεικτό χωριό, με αλβανόφωνο και ελληνόφωνο πληθυσμό, μετανάστευσε στην Ελλάδα σε ηλικία δώδεκα ετών. “Εκεί γνώρισα την Σοφία, παντρευτήκαμε και μείναμε σε Αθήνα και Κρήτη”.

Ο Ντόριαν λέει ότι πάντα είχε ένα έμφυτο ενδιαφέρον για καθετί ελληνικό. “Είχα συνεχώς μια λαχτάρα για την ελληνική γλώσσα και την ιστορία, ιδιαίτερα εκείνη της αρχαίας Ελλάδας”.

Ο 32χρονος που εργάζεται ως μάγειρας, πιστεύει ότι η ελληνική κουλτούρα της Μελβούρνης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην Ελλάδα. “Οι Έλληνες της Μελβούρνης, και της Αυστραλίας γενικότερα, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ελληνικότητά τους. Γι’ αυτό και θέλω να έχω επαφή με το ελληνικό στοιχείο, παρ’ ότι έχω φύγει από την Ελλάδα”.

Ο Ντόριαν είναι εθελοντής και σε άλλες εκδηλώσεις σε παροικιακά σωματεία και οργανισμούς της Μελβούρνης. Με την Σοφία θα βρίσκονται και τις δυο ημέρες στο Φεστιβάλ και μάλιστα την Κυριακή θα χορέψουν με το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Εστίας.

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
neoskosmos.com