Ξεκίνησε η εκστρατεία στην Αυστραλία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο»

Σήμερα Τρίτη, 1η Μαρτίου, ξεκινά  επισήμως η εκστρατεία στην Αυστραλία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο». Ωστόσο η αυστραλιανή πολιτική ηγεσία έκανε …έναρξη ήδη από το περασμένο Σάββατο, στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street.

Όλοι οι Αυστραλοί πολιτικοί επέλεξαν να μιλήσουν και Ελληνικά, άλλος σπαστά και άλλος… καλά, στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, που μίλησε σύντομα και μόνο Ελληνικά!

Την παράσταση «έκλεψε», όμως, ο Ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος είναι γνώστης των αρχαίων Ελληνικών και της κλασικής ελληνικής ιστορίας, αλλά, όπως απέδειξε, κατέχει καλά και τα Νέα Ελληνικά!

Μιλώντας χωρίς χειρόγραφο, ο κ. Τέρνμπουλ είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι. Σήμερα, εδώ στην Αθήνα του Νότου, είμαστε όλοι Έλληνες».

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για το «θαύμα του πολυπολιτισμού» στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική παροικία είναι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμά του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ομιλία του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, Bill Shorten, ο οποίος δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στο επίμαχο θέμα των συντάξεων και ο οποίος κάλεσε στο βήμα και την σύζυγό του να πει δυο λόγια στα Ελληνικά.

Στα Ελληνικά ανακοίνωσε και ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews, ότι η Εθνική Ελλάδας θα δώσει αγώνα και στη Μελβούρνη, ενώ, παράλληλα, εγκαινίασε και το Φεστιβάλ «το μεγαλύτερο του είδους του στην Αυστραλία».

ant

Πλήθος κόσμους επισκέφθηκε το Φεστιβάλ της Lonsdale Street

Ούτε και ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Μάθιου Γκάι, δεν απέφυγε τον πειρασμό να πει δυο λέξεις στα Ελληνικά ζητώντας, παράλληλα, η «ελληνική γωνιά» στο Σίτι να έχει όλες τις επιγραφές «Ελληνικά και Αγγλικά».

Η εκπρόσωπος του Δήμου Μελβούρνης, Σούζαν Ρέιλι, είπε ότι στο διήμερο θα περνούσαν από την Lonsdale Street «80.000 άνθρωποι για να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό Φεστιβάλ».

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη, επέλεξε να μιλήσει και στις δυο γλώσσες, τονίζοντας ότι «τα 100 χρόνια της Αδελφότητας των Ιθακησίων και η επέτειος των 75 χρόνων της Μάχης της Κρήτης» δείχνουν, μεταξύ άλλων, τους άρρηκτους δεσμούς των δυο χωρών.

Τέλος, ο Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, μίλησε Ελληνικά και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας.

Τους επισήμους παρουσίασαν οι συμπρόεδροι του Φεστιβάλ, Τάμυ Ηλιού και Λεωνίδας Βλαχάκης.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης

 

Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές

Πηγή:neoskosmos.com