Και οι πρόσφυγες του Πειραιά στον “αυτόματο πιλότο”!

Αθήνα
Στα χέρια εθελοντών και οργανώσεων έχει μείνει το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η παρουσία κρατικής πρόνοιας για τους χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται εκεί είναι ανύπαρκτη.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές δίνουν καθημερινά μόνοι τους και με όποια μέσα διαθέτουν, τον αγώνα για να διαχειριστούν και να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδες προσφύγων που καταφτάνουν από τα νησιά του Αιγαίου.

«Ο αριθμός των προσφύγων στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες δεν έχει πέσει κάτω από 1.500 άτομα και την Δευτέρα έφτασαν τους 5.000» λέει στο in.gr η συντονίστρια της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα, Χριστίνα Παπαγεωργίου.

To πρωί έφτασαν στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829  πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και το πλοίο «Blue star 2» με 187 πρόσφυγες από Κω και Λέρο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Πειραιά είναι το φαγητό. Δεν υπάρχει πρόνοια για το πως θα καλυφθεί το φαγητό για τόσους ανθρώπους» τονίζει.

Η ανάγκη αυτή καλύπτεται από οργανώσεις, εθελοντές και ιδιώτες που καταφτάνουν καθημερινά με ρούχα, φαγητά, κονσέρβες και άλλα είδη. Η προσέλευση και η ανταπόκριση του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

«Μπορεί για παράδειγμα μία οργάνωση να μπορεί τη μία μέρα να παράσχει 1.000 γεύματα, αλλά την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει κάποιος άλλος. Εμείς ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουμε με 500-1000 μερίδες φαγητό ανάλογα με τη δική μας δυνατότητα. Οι εθελοντές βρίσκονται σε μία συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή» περιγράφει η κ. Παπαγεωργίου.

Η κρατική πρόνοια, όπως εξηγεί, είναι ανύπαρκτη. «Δεν υπάρχει κάτι συστηματικό. Μπορεί κάποιες φορές να στείλει ο στρατός ορισμένες μερίδες φαγητού, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ αποσπασματικό. Οπότε κάθε μέρα που ξημερώνει δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες του Πειραιά. Ο Πειραιάς έχει μείνει κυριολεκτικά στα χέρια των εθελοντών που με τις περιορισμένες δυνατότητές τούς προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο καλύτερα μπορούν. Αλλά όταν η κατάσταση αυτή είναι καθημερινή, πλέον δεν επαρκεί ούτε η εθελοντική δράση, ούτε η δράση οργανώσεων. Θέλει κάτι πιο οργανωμένο».

»Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή ένα από τα σημεία όπου πραγματικά μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος και είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμένη δράση από τους κρατικούς φορείς» υπογραμμίζει η κ. Παπαγεωργίου.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΔΟΛ