Στο δικαστήριο καταθέτει η ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας

Μαδρίτη, Ισπανία

Η ινφάντα Κριστίνια της Ισπανίας, η αδελφή του βασιλιά Φίλιππου, καταθέτει από την Πέμπτη στο δικαστήριο της Πάλμα δε Μαγιόρκα όπου είναι κατηγορούμενη για συνέργεια σε φοροδιαφυγή, σε μια υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιων κονδυλίων από τον σύζυγό της.

«Δεν θα απαντήσω παρά μόνο στις ερωτήσεις του δικηγόρου μου», είπε η 50χρονη Κριστίνα, σύζυγος του Ολυμπιονίκη Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ενώπιον των τριών δικαστών. Η δίκη αυτή, για μια υπόθεση που αμαύρωσε την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας, ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου, με κατηγορούμενους συνολικά 17 πρόσωπα.

Ο Ουρντανγκαρίν ήταν επικεφαλής από το 2003 μέχρι το 2006 του ινστιτούτου Noos, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και κατηγορείται ότι, μαζί με τον πρώην συνεργάτη του, τον Ντιέγο Τόρες, καταχράστηκαν ποσό 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ινφάντα Κριστίνα (Φωτογραφία: Reuters )

Η ινφάντα Κριστίνα (Φωτογραφία: Reuters )

Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από υπερτιμολογήσεις συμβάσεων με δύο τοπικές κυβερνήσεις, της Βαλένθιας και των Βαλεαρίδων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα ποσά που αποκτήθηκαν με αυτόν τον τρόπο επενδύθηκαν σε εταιρείες όπως η Aizoon που ανήκουν από κοινού στον Ουρντανγκαρίν και την πριγκίπισσα Κριστίνα.

Η εταιρεία κατέβαλε επίσης διάφορα ποσά για «προσωπικά έξοδα», όπως για ταξίδια και για δώρα γενεθλίων.

«Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των προσωπικών εξόδων και άλλων (εξόδων);» ρώτησε την πριγκίπισσα η δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Βιρχινία Λόπεθ Νεγκρέτε, επισημαίνοντας ότι η Κριστίνα έχει υψηλή παιδεία και μεταξύ άλλων έχει σπουδάσει νομικά και οικονομικά. «Η κάρτα Visa που διαθέτετε χρησιμοποιήθηκε από άλλα πρόσωπα;» συνέχισε.
Ο Ουρντανγκαρίν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 19,5 ετών και η ινφάντα Κριστίνα σε κάθειρξη 8 ετών, εφόσον κριθούν ένοχοι.

Newsroom ΔΟΛ