Έφυγε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

Την τελευταία πνοή άφησε το μεσημέρι της Πέμπτης  ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο με προβλήματα στο αναπνευστικό.590_c50fa1724dbc765cb7723b805fec06f9

Ο Κώστας Κουτσομύτης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τα τηλεοπτικά του σίριαλ που σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Όπως το «Καπνισμένος ουρανός», τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», ο «Κίτρινος φάκελος», η «Πρόβα νυφικού», οι «Μάγισσες της Σμύρνης» και το «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες».

Πρόσφατα είχε μιλήσει σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα πενηντάχρονα της ελληνικής τηλεόρασης. Ηταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.

Γεννημένος στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους, ταινία. Εναν χρόνο μετά υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο Θύματα Ειρήνης βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Η καριέρα του, που έμελλε να είναι μεγάλη και ξεχωριστή, ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ.

Στην συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση. Ο κατάλογος είναι πλούσιος: Εκείνος κι εκείνος, Τερέζα Βάρμα Δακόστα, Καπνισμένος ουρανός, Κίτρινος φάκελλος, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Η εκτέλεση, Πρόβα Νυφικού, Η αγάπη αργησε μια μέρα, Ο μεγάλος θυμός, Υστερα ήρθαν οι μέλισσες, Τα παιδιά της Νιόβης, Ματωμένα Χώματα, Οι μάγισσες της Σμύρνης.

Με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του ο Κώστας Κουτσομύτης άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική τηλεόραση.

«Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» ανέφερε σε συλληπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.