Ομοσπονδιακές εκλογές με ομογενειακό ενδιαφέρον στην έδρα Barton του Σίδνεϊ

Οι επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές και οι εξελίξεις στην έδρα Barton του Σίδνεϊ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ομογενειακό ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο Κοινοπολιτείας όσο και σε επίπεδο Ν.Ν. Ουαλίας.

Η αρχή έγινε με την απόφαση του Εθνικού Εκτελεστικού του Εργατικού Κόμματος να ορίσει υποψήφια για την έδρα Barton την νυν πολιτειακή βουλευτή του Canterbury, Linda Burney, η οποία, αν εκλεγεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα ιθαγενής μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Σοφία Κότση

Η Σοφία Κότση

Πρώτο ομογενειακό ενδιαφέρον: Η κ. Burney θα παραιτηθεί επίσημα από την έδρα της, όταν προκηρυχθούν επίσημα οι ομοσπονδιακές εκλογές. Ήδη όμως, και πάλι το Εκτελεστικό του ALP όρισε ως υποψήφια για το Canterbury, τη σημερινή γερουσιαστή και σκιώδη υπουργό Σοφία Κότση, η οποία εξέρχεται ωφελημένη από την «καραμπόλα» Η κ. Κότση θέλει να μεταπηδήσει από την Άνω στην Κάτω Βουλή, όπου η θέση της θα είναι πιο ενισχυμένη με δεδομένη την πολιτική του Εργατικού Κόμματος όσον αφορά την προώθηση γυναικών πολιτικών.

Δεύτερο ομογενειακό ενδιαφέρον: Την έδρα Barton κατέχει σήμερα ο ομογενής Νίκος Βαρβαρής. Την κέρδισε οριακά το 2013 και μετά την ανακατανομή των εκλογικών ορίων, η έδρα φέρεται να «ανήκει» στους Εργατικούς, με διαφορά περίπου 5%. Έως και αργά χθες το απόγευμα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Βαρβαρής δεν είχε επισήμως καταθέσει υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές. Μαζί του, μάλιστα, είχε ασχοληθεί και το κρατικό κανάλι ABC, σημειώνοντας ότι ο κ. Βαρβαρής είχε συνομιλίες με τα κεντρικά γραφεία των Φιλελευθέρων για το πολιτικό του μέλλον. Σύμφωνα με ομογενειακές πηγές, ο κ. Βαρβαρής εκτιμά ότι δεν έτυχε της θερμής υποστήριξης του Κόμματος απέναντι σε έναν βουλευτή όπως εκείνος που κατόρθωσε να πάρει σίγουρη έδρα των Εργατικών το 2013. Επίσης, εκτιμά ότι στην κυβέρνηση θα μπορούσε να τού έχει ανατεθεί ενεργός ρόλος για τα θέματα του πολυπολιτισμού, με δεδομένη τη δική του καταγωγή αλλά και της πολυετούς πείρας του στον Δήμο Kogarah, που πληθυσμιακά και πολιτισμικά χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο πλουραλιστικές της χώρας.

Ομογενειακοί παράγοντες (ακόμα και προσκείμενοι στο Εργατικό Κόμμα) παρότρυναν τον κ. Βαρβαρή να είναι ξανά υποψήφιος, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος των χιλιάδων ομογενών της έδρας Barton, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι θα κατευθυνθεί μαζικά προς το Εργατικό Κόμμα, παρά τη δημοτικότητα της Linda Burney στις τάξεις της Ελληνικής παροικίας.

Τρίτο ομογενειακό ενδιαφέρον: Οι ανωτέρω εξελίξεις, κυρίως στο Εργατικό Κόμμα, αφήνουν πικρή γεύση στα χείλη ομογενών που είχαν βλέψεις για ενεργό ανάμειξή τους στην πολιτική. Τουλάχιστον τρεις συμπάροικοι, αναφέρεται πως επεδίωκαν να είναι υποψήφιοι στην έδρα Barton και θεωρούν άδικη την «φυτευτή εκ των άνω» υποψηφιότητα της Linda Burney. Στην έδρα Canterbury δε, ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι ήθελε να την πάρει ο ομογενής Γιώργος Χούσσος, ο οποίος μετακόμισε με την οικογένειά του στην έδρα αυτή. Λέγεται πως «έκανε υπομονή, μέχρι να έρθει η ώρα του». Όμως, ρόλο στο να μην είναι αυτός υποψήφιος, αναφέρεται πως έπαιξε το γεγονός ότι ήδη η σύζυγός του, Courtney Houssos, εκλέχθηκε πολιτειακή γερουσιαστής της Ν.Ν. Ουαλίας στις περυσινές εκλογές. Επίσης, το ότι το Εργατικό Κόμμα ευελπιστεί να αυξήσει τον αριθμό γυναικών στην κοινοβουλευτική του ομάδα – εξ ου και η υποψηφιότητα στο Canterbury της Σοφίας Κότση.

Τέλος, η όλη «καραμπόλα» ενέχει και το στοιχείο των συμφωνιών στις πτέρυγες του Εργατικού Κόμματος. Το κενό που δημιουργείται από την αποχώρηση της «αριστερής» Linda Burney, προσφέρεται στην ανήκουσα στην «δεξιά πτέρυγα», Σοφία Κότση, και η δική της θέση στην Άνω Βουλή εκτιμάται ότι θα δοθεί στον Βοηθό Γραμματέα του Κόμματος, John Graham, που ανήκει στην αριστερά πτέρυγα.

πηγή:Neoskosmos