H Σόφη Μιραμπέλλα ξανά στην πολιτική αρένα στη Βικτώρια

Εριστική, απότομη, επιθετική, υπερόπτης, είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην ομογενή, πρώην βουλευτή των Λίμπεραλ, Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλλα, η οποία στις τελευταίες εκλογές, το 2013, έχασε την έδρα Indi για μια φούχτα ψήφους. Στην πραγματικότητα “κρατά” ένα ρεκόρ το οποίο προτιμά να… μη θυμάται. Ήταν η μόνη βουλευτής του κόμματός της που έχασε την έδρα της. Κι αυτό, κυρίως, γιατί τη θεωρούσε σίγουρη, με υπεροχή 9% και έκανε εκστρατεία σε άλλες έδρες που ήταν οριακές, με αποτέλεσμα να χάσει τη δική της μόνο με 439 ψήφους. Κερδισμένη η 60χρονη, ανεξάρτητη βουλευτής, Cathy McGowan.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ευνοούμενη του πρώην πρωθυπουργού, λίγο πριν από την πτώση της, προοριζόταν για υπουργοποίηση και θεωρείτο η δεύτερη σε ισχύ γυναίκα του πολιτικού χώρου της Αυστραλίας.

Γεννημένη τον Οκτώβρη του 1968, η Μιραμπέλλα εκπροσώπησε την περιφέρεια Indi από το 2001 μέχρι το 2013, μια ορεινή περιοχή στη βορειοανατολική Βικτώρια, με ποτάμια και κοιλάδες.

3

Σήμερα, θα πει, η ανεπάντεχη ήττα της τής δίδαξε πολλά: “Όταν δεχτείς ένα δυνατό χτύπημα στο στομάχι, κάθεσαι και σκέφτεσαι τι έκανες λάθος. Τι έφταιξε. Και μαθαίνεις αρκετά. Τα ίδια τα λάθη σου, κατά περίεργο τρόπο, σού διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα” λέει σήμερα, που βρίσκεται ξανά, ανασκουμπωμένη στην πολιτική αρένα, αποφασισμένη αυτή τη φορά “να δει τον κόσμο κατάματα, να τους συναντήσει στο δικό τους επίπεδο, να διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και να ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα του τόπου”.

“Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την άμεση επαφή. Να είσαι εκεί στο δρόμο και να μιλάς με τους ντόπιους, να πληροφορείσαι από πρώτο χέρι ποια είναι τα θέματα που τους απασχολούν” λέει σήμερα. Είναι η απάντηση στη σφοδρή κριτική, που δέχτηκε στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, ότι “δεν ήταν ποτέ εκεί”.

Σε αντίθεση, βέβαια, με την αντίπαλό της, McGowan, η οποία ως γέννημα-θρέμμα της περιοχής, μιλούσε την ίδια γλώσσα με τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Μεγάλωσε σε μια φάρμα της Indigo Valley. Γνώριζε, όπως λέει, ότι ήταν κόρη φαρμαδόρων, εκείνο όμως το οποίο πραγματικά ήθελε ήταν να έχει τη δική της φάρμα και όχι μόνο αυτό, αλλά να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες γυναίκες να έχουν τον πρώτο ρόλο στη γη.

Έτσι, το 1979, σε ηλικία 26 χρόνων, την βρίσκουμε να εγκαταλείπει την έδρα της δασκάλας που είχε στο Wangaratta και να αποκτά τη δική της φάρμα στην πεδιάδα του Indigo, εκεί που πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ξεκίνησε, θα πει, να καλλιεργεί τη γη με στόχο ν’ ανοίξει το δρόμο και σε άλλες γυναίκες, σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο, πράγμα που πέτυχε με την ίδρυση του συνδέσμου Australian Women in Agriculture. Aργότερα, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο να πείσει όχι μόνο εκπροσώπους δυναμικούς του αγροτικού χώρου, αλλά και τις κυβερνήσεις, να αναγνωρίσουν το ρόλο που μπορεί να παίξει η γυναίκα στον ανδροκρατούμενο χώρο της υπαίθρου.

Η ίδια, παρ’ ότι εργάστηκε το 1980, για τρία σχεδόν χρόνια, με βουλευτή των Φιλελεύθερων, ποτέ δεν ένιωσε ότι ανήκε σ’ αυτήν την παράταξη. Ο λόγος, ότι κανένα κόμμα, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει τις απαντήσεις στα θέματα της αγροτικής Αυστραλίας. Και εκτός αυτού, ποτέ δεν ήθελε, ούτε ονειρεύτηκε να είναι πολιτικός, πολύ λιγότερο… ένας Δαυίδ στο κόμμα (Φιλελεύθερων) Γολιάθ.

Ανεξάρτητη, ήταν η μόνη θέση που την ενδιέφερε, στον πολιτικό χώρο.

Χαρακτηρίζεται ως ήπια, ευγενική, προσγειωμένη, έτοιμη να δώσει χέρι βοήθειας.

ΕΡΙΣΤΙΚΗ

Η Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλλα, γεννήθηκε στη Μελβούρνη και βοηθούσε τους γονείς της στο Milk Bar που είχαν στο South Melbourne. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης όπου έγινε μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Πανεπιστημίου και αργότερα πρόεδρος.

Είναι μέλος του κόμματος από το 1987. Έγινε γνωστή για τις εκστρατείες στις οποίες πήρε μέρος για τη διατήρηση του μοναρχικού συστήματος στην Αυστραλία.

Χρίστηκε υποψήφια βουλευτής Indi το 2001, όταν κέρδισε στις ομοσπονδιακές εκλογές τον ίδιο χρόνο.

Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Μιραμπέλλα έμεινε στα πίσω έδρανα της Βουλής, μέχρι το 2007.

Μετά τις εκλογές του 2007, όταν το κόμμα της έχασε τις εκλογές, η Μιραμπέλλα ανέλαβε το ρόλο της σκιώδους γραμματέα του Κοινοβουλίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διακρίθηκε για τον καυστικό και επιθετικό της τρόπο. Η συμπεριφορά της αυτή έγινε αφορμή να αποπεμφθεί, το λιγότερο, δύο φορές από το Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, το 2007, ο David Hawker την διέταξε να βγει από την αίθουσα εξαιτίας κακής συμπεριφοράς, ενώ το 2010 0 Peter Slipper την απέπεμψε από το Κοινοβούλιο για 24 ώρες, την παραμονή που επρόκειτο να λάβει χώρα η ψηφοφορία για το φόρο του διοξειδίου του άνθρακα, όταν η Μιραμπέλλα είχε αρνηθεί να δεχθεί την απόφαση που της απαγόρευε να προβεί σε εκστρατεία κατά του φόρου του άνθρακα.

“ΑΛΛΑΞΑ”

Μετά την ήττα της το 2013, παρ’ ότι είχε δηλώσει ότι εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή, σήμερα, έχοντας κερδίσει το χρίσμα υποψηφιότητας στην ίδια έδρα, επιμένει ότι έχει αλλάξει. “Δεν γίνεται να υποστείς ένα τέτοιο χτύπημα και να μείνεις ο ίδιος” διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του Indi, μια περιοχή που απλώνεται σε οκτώ κοιλάδες και τρεις κωμοπόλεις, που ξεκινά από τους λόφους βόρεια της αγροτικής Μελβούρνης και φθάνει μέχρι το Murray River.

Έχει να δώσει ακόμη πολλά διαβεβαιώνει τους σκεπτικιστές.

Ο σύντροφός της, Γκρεγκ Μιραμπέλλα, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, αν τον αφήσει η ίδια, εκτιμάται.

Φαρμαδόρος ο ίδιος, ανήκει στην Victorian Farmers Federation, τα μέλη της οποίας θα μπορούσαν ίσως να την στηρίξουν.

Σε ερώτηση ‘ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει την έδρα η Μιραμπέλλα, δύο εξ αυτών, ο Harvey Benton και ο Pat Larkin, εκτιμούν ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μάχη θα δοθεί σε θέματα που αφορούν άμεσα τους ντόπιους. Τα πράγματα είναι κάθε άλλο παρά εύκολα για την Μιραμπέλλα. Θα πρέπει να αλλάξει εντελώς στιλ και να βγει στο δρόμο, να μιλά και να ενδιαφέρεται για όσα ενδιαφέρουν τον κάθε απλό πολίτη. Θα μπορέσει να το κάνει; Αυτό είναι το ερώτημα”.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι “έχει πάρει το μήνυμα” και ο μόνος τρόπος να πάρει πίσω ό,τι έχασε, είναι να πάει με τα νερά των ντόπιων.

Σε φυλλάδια που έχει, ήδη, κυκλοφορήσει, μετά το χρίσμα που έλαβε, διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους ότι είναι εκεί για να αγωνιστεί για τα θέματά τους. Για να εξασφαλίσει ότι θα είναι η φωνή τους στην κυβέρνηση: “Ποτέ δεν φοβήθηκα ούτε και υποχώρησα όταν έπρεπε να κάνω κάτι δύσκολο, το γεγονός δε ότι έχω πάνω από δεκαετίας πείρα στην κυβέρνηση, σημαίνει ότι γνωρίζω καλά πώς να επιτύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ζητούμενο.

Όλο αυτό το διάστημα εκτός, μ’ έχει εξοπλίσει με μια νέα προοπτική και νέα δύναμη αναφορικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνω στην τοπική μας κοινωνία.

Υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν και είμαι έτοιμη για τη μεγάλη αυτή πρόκληση” διαβεβαιώνει η Σόφη Μιραμπέλλα.

Το αν η φωνή της ακούγεται πειστική ή όχι θα δείξουν οι κάλπες.