Αβραμόπουλος: Εικόνες πανικού στις Βρυξέλλες – Τόσκας: Καμία ανησυχία για την Ελλάδα

Αθήνα. Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», με τον Παύλο Τσίμα, μίλησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξομολογήθηκε ότι βρισκόταν καθ’ οδόν για την Κομισιόν την ώρα που συνέβησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, το ένα δίπλα από το κτίριο που στεγάζεται η Επιτροπή.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, πλησιάζοντας στο κτίριο της Κομισιόν είδε μπροστά του να σηκώνονται μπάρες από την αστυνομία και να κλείνουν οι δρόμοι.

«Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει. Είδαμε εικόνες πανικού στον δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει δεξιά και αριστερά», είπε ο Επίτροπος, αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση στο μετρό. «Το άλλο χτύπημα ήταν διπλά στην Κομισιόν. Κατέβηκα από το αμάξι και πήγα σε έναν δρόμο πίσω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μπω μέσα», σημείωσε. Ο κ. Αβραμόπουλος πήγε κατευθείαν στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Κομισιόν.

Όπως είπε, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της ΕΕ. «Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι κινηθήκαμε άμεσα. Δημιουργήθηκαν δυο νέες υπηρεσίες στη Europol. Το κακό έχει γίνει. Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται έτσι. Η τυφλή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε για τα κενά στα συστήματα ασφαλείας: «Οι δράστες στο Παρίσι διέσχισαν επτά ευρωπαϊκές χώρες και όλες είχαν κατά κάποιον τρόπο μια πληροφόρηση».
Μίλησε για το θέμα των κλειστών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι «μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα», και συνέχισε: «Όλα αυτά που συμβαίνουν εύλογα τυχαίνουν εκμετάλλευσης από ορισμένους κύκλους, αυτό όμως είναι μια λάθος προσέγγιση». Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια τέτοια προοπτική. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και των ροών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έχουν βάλει όλοι την υπογραφή τους και πρέπει να αποδείξουν ότι εννοούν ό,τι υπέγραψαν. Θέλουν κάποιοι να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης».

Ο Επίτροπος συνέχισε λέγοντας: «Θα εξηγήσω στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών ότι παίρνουμε σοβαρά επισημάνσεις νόμιμων οδών προς την Ευρώπη με την αίτηση του ασύλου». Τέλος, σημείωσε: «Όλες οι χώρες να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρεώσεις γιατί με την στάση τους θέτουν σε κίνδυνο το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης».

Τόσκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες», παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Για την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, τόνισε πως «μας απασχόλησαν τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, όχι λόγω της αύξησης του κινδύνου, αλλά λόγω της επίθεσης. Μας απασχολεί σε καθημερινή βάση το πώς θα βελτιώσουμε τα μέτρα ασφαλείας».

Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «η επίθεση του Νοεμβρίου κινητοποίησε την κυβέρνηση που είχε λάβει τότε μέτρα για τη φύλαξη στόχων ξένων συμφερόντων. Με βάση αυτή την εμπειρία λάβαμε και σήμερα ανάλογα μέτρα».

Επανέλαβε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι στόχος για ιστορικούς λόγους, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί είμαστε πέρασμα πολλών ανθρώπων και βρισκόμαστε σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις. Δεν έχουν εντοπιστεί πυρήνες ή κινήσεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν».

Για το φλέγον θέμα της Ειδομένης, και την αποχώρηση ορισμένων ΜΚΟ για λόγους ασφαλείας, μετά την ένταση που προκλήθηκε, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε πως ο στρατός θα σταλεί στον πρόχειρο καταυλισμό ώστε να καλυφθούν ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, όπως η σίτιση.

Πηγή:skai.gr