Στη Βουλή κατατέθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή

Αθήνα

H Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, η Εξεταστική θα διερευνήσει τυχόν ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, θα διερευνήσει αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του. Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναφέρουν ότι η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τα θέματα δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «μία έντιμη συμφωνία» στον πρωθυπουργό: Να ψηφίσει η ΝΔ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Εξεταστικής για το τρίτο μνημόνιο, τα capital control και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η απάντηση ήταν αρνητική. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κίνηση της ΝΔ αποτελεί αντιπερισπασμό στην πρόταση Τσίπρα για εξεταστική σχετικά με τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι τα capital control επιβλήθηκαν για να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα.

H διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αφού η πρόταση υπογράφεται από σύσσωμη την ΚΟ της ΝΔ που αριθμεί 75 βουλευτές (δηλαδή εκπληρώνεται ο όρος των 60 υπογράφων, ήτοι του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών) είναι υποχρεωτικό από τον Προεδρείο της Βουλής να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, να τυπωθεί, να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και να εγγραφεί με απόφαση που θα ληφθεί για τον προγραμματισμό από την Διάσκεψη των Προέδρων στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας

Σημειώνεται ότι, η Oλoμέλεια της Boυλής μπoρεί να συνιστά εξεταστικές επιτρoπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιoυ ενδιαφέρoντoς.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών (άρα την πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών).

Mετά την oλoκλήρωση της έρευνας, η Επιτρoπή αξιoλoγεί τις απoδείξεις πoυ συνέλεξε και συντάσσει αιτιoλoγημένo πόρισμα, στo oπoίo καταχωρίζoνται και oι γνώμες της τυχόν μειoψηφίας.

Με πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των Βουλευτών, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση, που διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137.

Newsroom ΔΟΛ