Είμαστε εκεί στην κατάθεση του Σ/Ν για την ψήφο Αποδήμων! Δηλώσεις Τσιάρα στην ΡΗΡ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ναι! Είμαστε εκεί την ώρα που κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής η πρόταση νόμου για την Ψήφο των Αποδήμων! Στη Βουλή! Στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τσιάρα!

Το ραντεβού, έγινε τηλεφωνικά από βραδύς: “Έλα στις 11.30 στη Βουλή. Πάρε με στο κινητό, από το θυρωρείο, να σου δώσω είσοδο”. Δεν ξέραμε τον λόγο της συνάντησης. Υποθέσαμε πως επειδή τον είχαμε αναζητήσει πριν μιά μέρα, ότι επέστρεφε το τηλεφώνημα με μία συνάντηση.

Φτάσαμε στην ώρα μας. Η δημοσιογραφική ταυτότητα ήταν αρκετή για να περάσουμε τον έλεγχο της εισόδου. Ανεβήκαμε στον δεύτερο όροφο της Βουλής. Μπαίναμε στο γραφείο του ακριβώς την ώρα που οι δείκτες του ρολογιού έδειχνα 11.30.

-“¨Ελα Χρήστο, κάθησε, τώρα το καταθέτουμε!”

Δεν πρόλαβα να ρωτήσω τίποτα. Ο Κώστα Τσιάρας συνέχισε ακάθεκτος με τον γνώριμο δημιουργικό ενθουσιασμό του:

-“Τώρα καταθέτουμε το Σχέδιο Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων. Είσαι ο πρώτος δημοσιογράφος που το μαθαίνει. Θα είσαι και ο πρώτος που θα πάρει στα χέρια του το κείμενο του νόμου”.

Τον ρωτήσαμε εάν η κατάθεση του Νομοσχεδίου έχει να κάνει με το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αμερική.

-“Όχι, είναι άσχετο. Άλλωστε δεν προλαβαίνεις μέσα σε λίγες μέρες να ετοιμάσεις ένα νομοσχέδιο και εισηγητική Έκθεση. Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι ήθελε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο εθνικό κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Απόδημος Ελληνισμός.  Μας τόνισε ότι, εκτός των άλλων, πρέπει να υλοποιηθεί και η πρόνοια του Συντάγματος για την εκτός Ελλάδος ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Έτσι αμέσως, στρωθήκαμε στη δουλειά. Το σχέδιο Νόμου που καταθέτουμε είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με το Σχέδιο Νόμου που είχε καταθέσει πάλι η Νέα Δημοκρατία το 2009. Ελπίζουμε τη φορά αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να θελήσει να συμπράξει ώστε να γίνει πράξη το όραμα των ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό”.

Εκφράσαμε τη χαρά και τις ευχαριστίες μας που μας προσκάλεσε να παραβρεθούμε σε ένα τόσο σημαντικό για την Ομογένεια ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ενημερώνεται από το Κινητό τηλέφωνο ότι εκείνη την στιγμή είχε κατατεθεί στο προεδρείο το Σχέδιο Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Αποδήμων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ενημερώνεται από το Κινητό τηλέφωνο ότι εκείνη την στιγμή είχε κατατεθεί στο προεδρείο το Σχέδιο Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Αποδήμων. Φωτο ΡΗΡ.

-“Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη. Όταν διαβάσετε το Σχέδιο Νόμου θα καταλάβετε ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα των Απόδημων. Δεν μπορεί το Σύνταγμα (άρθρο 51)  να προβλέπει νόμο που να ορίζει πως ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ο κάτοικος εξωτερικού και μεις για κομματικούς λόγους να προσποιούμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε”.

Στο ευρύχωρο γραφείο, εκτός από τον ήλιο έμπαιναν και οι ήχοι από κάποια αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν κάτω στην πλατεία Συντάγματος. “Είναι η ευχαρίστηση τούτη την ώρα όταν δεν είσαι κυβέρνηση”, παρατηρήσαμε για να εισπράξουμε ένα πλατύ χαμόγελο από τον Γενικό Γραμματέα, που είχε, στο μεταξύ, πλησιάσει και κείνος το παράθυρο καθώς ακούστηκε ένας διπλός ήχος καπνογόνου, που έσκαγε στην πλατεία.

Σε λίγο, εκτός από τα τηλέφωνα που χτυπούσαν ασταμάτητα, άρχισαν να μπαίνουν στο γραφείο βουλευτές. “-Να σκεφθείς ότι σήμερα Παρασκευή, που ταξιδεύει ο Κυριάκος για την Νέα Υόρκη, είμαι χαλαρός! Σκέψου τι γίνεται τις προηγούμενες μέρες όταν έχω πλήρες πρόγραμμα”, είπε ο Κώστας Τσιάρας που ειδικά χθες δεν φορούσε και γραβάτα!

“Το βράδυ φεύγω για την Αλεξάνδρεια. Πηγαίνουμε μια ομάδα για να διεκπεραιώσουμε μία εργασία. Θα επισκεφθώ και τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ και την Κυριακή θα πάμε στο Κάϊρο. Θα επιστρέψω Δευτέρα πρωϊ”….

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ

Τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων συνοδεύονται υποχρεωτικά από αιτιολογική έκθεση (η οποία αναλύει τους σκοπούς των προτεινόμενων ρυθμίσεων) και από το κείμενο των ισχυουσών διατάξεων που καταργούνται ή τροποποιούνται. Επίσης, το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου που συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού, συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία καθορίζει το ύψος της δαπάνης, καθώς και από έκθεση του Υπουργού Οικονομικών και του προτείνοντος Υπουργού για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η δαπάνη αυτή (ή η τυχόν ελάττωση των εσόδων). Τα νομοσχέδια συνοδεύονται, επίσης, υποχρεωτικά, από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής τους.

Τέλος, τα νομοσχέδια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία υποβάλλει έκθεση με τις παρατηρήσεις της.

Τροπολογίες ή προσθήκες σε υπό ψήφιση νομοσχέδια και προτάσεις νόμου μπορούν να υποβάλουν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι Βουλευτές. Οι τροπολογίες αυτές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο τρεις πλήρεις ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου και την Παρασκευή η κατάθεση πρέπει να γίνει έως τις 13:00. Τροπολογίες που υποβάλλονται από Υπουργούς συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.

Κάθε νομοσχέδιο παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτή, εάν μεν πρόκειται για νομοσχέδιο αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, το επεξεργάζεται και το παραπέμπει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Εάν το νομοσχέδιο δεν ανήκει στην ανωτέρω κατηγορία, τότε η επιτροπή το επεξεργάζεται και το ψηφίζει. Και στην περίπτωση αυτή το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, η οποία όμως το συζητά και το ψηφίζει ενιαία, σε μία συνεδρίαση.

Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση των άρθρων κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή μπορεί, να διατυπώνει γνώμη για θέμα ιδιαίτερης σημασίας του οικείου νομοσχεδίου ή προτάσεως, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας

στο γραφείο του σήμερα το πρωϊ. Φωτογραφία ΡΗΡ.