Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης για την προσφυγική κρίση

Νέα Υόρκη.- Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Διακήρυξη με θέσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα συνυπογράφουν πολλοί μεγάλοι ομογενειακοί οργανισμοί – όπως η ΑΧΕΠΑ – μαζί με εθνικοτοπικές ομοσπονδίες απ’ όλη την Αμερική και επαγγελματικούς συλλόγους. Η διακήρυξη εγκρίθηκε και διαβάστηκε στο ακροατήριο που συμμετείχε σε ημερίδα για το προσφυγικό που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.

Παρά τo γεγονός ότι ορισμένες από τις τοποθετήσεις ήταν ιδιαίτερα  ενδιαφέρουσες, μόλις 40 άτομα παρακολούθησαν το συνέδριο, το οποίο συντόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ, Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Μίλησαν, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, ο στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης και πρώην υπουργός Αμυνας , ο υποναύαρχος ε.α. και τέως αρχηγός Λιμενικού Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δρ. Δημήτριος Παπαδημητρίου του Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον, οι καθηγητές Νίκος Γεωργόπουλος και Φάνης Μαλκίδης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας κι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων, Τιμολέων Κακούρος.

Το κείμενο της διακήρυξης έχει ως εξής:

Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα των ΗΠΑ, αντιπροσωπευόμενη από τους υπογράφοντες μεγάλους ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς, προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εφαρμόσουν τα ακόλουθα, με σκοπό να επιλυθεί η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να ασφαλίσει τα σύνορά της και να αποθαρρύνει την εμπορία ανθρώπων.
  2. Τα Ηνωμένα Εθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα στις έκτακτες ανθρωπιστικές της προσπάθειες.
  3. Τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσουν στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και να διευκολύνουν τον άμεσο επαναπατρισμό των προσφύγων στα σπίτια τους.
  4. Τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ε.Ε. πρέπει να παράσχουν οικονομική υποστήριξη και μέτρα δημόσιας υγείας για την ανακούφιση των δεινών των μεταναστών και προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.
  5. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους.