Επί τέλους και μια αντίδραση! Πρόεδρος: Η ΠΓΔΜ δεν έχει θέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Αθήνα. Έντονη είναι η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ αδιανόητη και απαράδεκτη, και υπογράμμισε πως με τέτοιες συμπεριφορές η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου έγιναν στη διάρκεια των σύντομων τοποθετήσεων που έκαναν με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, ζητώντας η ΕΕ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, ενώ στηλίτευσε τις χώρες εκείνες της Ευρώπης που συμπεριφέρονται φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε «χώρες που φιλοξοδούν να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», χωρίς να διστάσει να κάνει ονομαστική αναφορά στην ΠΓΔΜ, για να διαμηνύσει ότι «με τέτοιου είδους απαράδεκτες και αδιανόητες συμπεριφορές, όπως αυτές χθες εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του έχει ταχθεί υπέρ της θέσης να διαμοιραστεί το βάρος του προσφυγικού σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μην σηκώσει η Ελλάδα μόνη της όλο το βάρος, ενώ καταδίασε το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η Πορτογαλία στηρίζει την Ελλάδα με όποιο μέσο διαθέτει και αναφέρθηκε σε διμερές πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία.

«Προγράμματα στήριξης με νοοτροπία ευρώ»

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, ήταν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα προγράμματα στήριξης.

Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της ΕΚΤ, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που υπάρχει στην Ευρωζώνη, καθώς και υπέρ της αξιοποίησης στελεχών από τον ESM που θα μπορούν να κάνουν αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης «με νοοτροπία ευρώ», όπως υπογράμμισε, και να σταματήσει το «δανεισμό» στελεχών και τεχνογνωσίας.

Σχετικά, ο πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι μοιράζεται την ανησυχία του κ. Παυλόπουλου και της Ελλάδας για την οικονομική κρίση και επισήμανε ότι η λύση για την Ευρωζώνη δεν είναι να συνεχιστούν τα προγράμματα στήριξης, που δεν είναι θετικά ούτε για την κοινωνία, ούτε για την οικονομία.

Ο κ. Κόστα επισήμανε ότι η λύση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι δράσεις υπέρ της ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνολική δομική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις σε πολλούς τομείς και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, σε ναυτιλία και τουρισμό.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ