«Να μην τα συνηθίσουμε»: Στα διεθνή πρωτοσέλιδα τα δακρυγόνα στην Ειδομένη

Αθήνα.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανήρτησαν στον λογαριασμό τους στο twitter ότι περιέθαλψαν τρία παιδιά κάτω των 10 ετών με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες, καθώς και έγκυες γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.  Τουλάχιστον επτά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Κιλκίς.
Στο μεταξύ, οι φωτογραφικοί φακοί των ξένων πρακτορείων δεν έχουν φύγει από την Ειδομένη, και ήταν εκεί για να καταγράψουν τη μάχη με δακρυγόνα και πέτρες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ.
Οι φωτογραφίες κάνουν μεν το γύρο του κόσμου, όμως πλέον για τα ξένα ΜΜΕ η Ειδομένη κινδυνεύει να πάρει την αξία μίας «νέας ομαλότητας» που πέφτει λίγο πιο χαμηλά στα πρωτοσέλιδα.O βρετανικός Guardian μεταφέρει σε εκτενές του κείμενο τις πληροφορίες του Reuters για «δεκάδες τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες» από τις συμπλοκές στο φράχτη της Ειδομένης, λέγοντας πως η απόπειρα διέλευσης του φράχτη οδήγησε σε πολύωρη ένταση με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες -σημειώνοντας πως η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επιβεβαιώνει τη χρήση πλαστικών σφαιρών.

«Πάνω από 10.000 έχουν αποκλειστεί στην Ειδομένη» τονίζει η εφημερίδα, που ξεχωρίζει τις σκηνές πολέμου για τη φωτογραφική ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας την Κυριακής.

«Η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκάλεσε λιποθυμίες δεκάδων και οι καπνοί έφτασαν μέχρι τις σκηνές, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά» γράφει από την πλευρά της η γαλλική Monde.

«Τέτοια περιστατικά είναι όλο και πιο συχνά στην Ειδομένη» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας την ένταση στις 29 Φεβρουαρίου και την επιχείρηση, στα μέσα Μαρτίου, της αστυνομίας της ΠΓΔΜ μετά την απόπειρα «μαζικής» διέλευσης του φράχτη. «Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου έχει αποκλείσει 11.000 άτομα στην ελληνική περιοχή και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσουν τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα» τονίζει.

«Συνεχίζει να ανεβαίνει η ένταση στην Ειδομένη» γράφει από την πλευρά της η ιταλική Corriere della Sera, η οποία μεταφέρει εκτενώς την εικόνα που περιγράφουν ακτιβιστές οργανώσεων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

«Αυτό που ξεχείλισε είναι η συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί εδώ για έναν μήνα, αναπόφευκτη συνέπεια της απόφαση να μείνουν χιλιάδες παγιδευμένοι στην Ελλάδα, μία χώρα που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις ανθρωπιστικές ανάγκες και την ασφάλεια που επιζητείται από την Ευρώπη» είναι η άποψη του επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μεταφέρει η εφημερίδα.

Το γερμανικό Spiegel, έχοντας περιγράψει εκτενώς τις συγκρούσεις της Κυριακής με τον εύγλωττο τίτλο «υπό την οργή της απόγνωσης», σχολιάζει στην κορυφή της ιστοσελίδας του το πρωί της Δευτέρας: «Πρέπει να σταματήσουμε με το να αντέχουμε».

«Απεγνωσμένοι γονείς, παιδιά που ουρλιάζουν, δακρυγόνα που πέφτουν από στρατιώτες στη μέση της Ευρώπης, εναντίον ανδρών, γυναικών, παιδιών που ζητούν βοήθεια: Πολλοί, και πλέον όχι μόνο της ακροδεξιάς, λένε ότι πρέπει να αντέξουμε τέτοιες άσχημες εικόνες» σημειώνει το περιοδικό, επικρίνοντας την επιχειρηματολογία που έχει αρχίσει να διαδίδεται πως η Ευρώπη δεν πρέπει να «ενδώσει στον συναισθηματικό εκβιασμό από εικόνες με παιδιά». Δείχνοντας την αντίθεσή του, ο αρθρογράφος λέει: «Ας μην πετρώσει από τη συνήθεια η κατανόησή μας, ας μην αρχίσουμε να αποδεχόμαστε τους νεκρούς στο Αιγαίο, δεν μας επιτρέπεται να αντέχουμε αυτές τις εικόνες».

Newsroom ΔΟΛ