Μητροπολίτης Αυγουστίνος: Στην Γερμανία δεν υπάρχει λόμπι.

Βερολίνο. Στην εκπομπή «Europe» της ΕΡΤ μίλησε πριν από λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος όπου ανέπτυξε τη γνώμη του για το προσφυγικό ζήτημα, με αφορμή την παρουσία του σε συνάντηση προσωπικοτήτων της Γερμανίας με την Αγκελα Μέρκελ.

Ο Σεβασμιώτατος σχολίασε όμως και τη δύναμη του ελληνισμού κι εξήγησε πως οι συμπατριώτες μας στην Γερμανία έχουν κάνει ένα λάθος, όπως το χαρακτήρισε. Είπε συγκεκριμένα: «Εμείς δεν είμαστε ακόμη διασπορά. Εμείς ενδημούμε εδώ, διότι κάναμε το λάθος όλα αυτά τα χρόνια κι ενώ μπορούσαμε να έχουμε και ελληνικό και γερμανικό διαβατήριο, μείναμε μόνο στο ελληνικό. Αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ψηφίζουμε. Και αυτό σημαίνει ότι στη γερμανική Βουλή δεν έχουμε ούτε έναν βουλευτή».

Συνεχίζοντας στο κομμάτι αυτό, είπε: «Στη Γερμανία έχουμε το καλύτερο όνομα, παρά την κρίση στην Ελλάδα. Όμως, δεν υπάρχει λόμπι. Αν υπάρχει κάτι που είναι ενωμένο, συμπαγές και μπορεί να μιλά με μια φωνή στη γερμανική πλευρά, είναι η Μητρόπολη, η Εκκλησία. Τα άλλα είναι σωματεία και σύλλογοι που δυστυχώς δεν έχουν δύναμη».

Ο κ.Αυγουστίνος αναφέρθηκε και στη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό ζήτημα και είπε: «Η Ενωμένη Ευρώπη είναι μεν ενωμένη, αλλά η εικόνα που δίνουμε είναι μια εικόνα του ρατσισμού. Ο καθένας για τον εαυτό του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Όταν λέμε Ενωμένη Ευρώπη, δεν μπορεί να μην υπάρχει αλληλεγγύη και βοήθεια. Γνώμη μου είναι πως η Γερμανία θέλει την ενωμένη Ευρώπη. Τα 56 χρόνια που ζω στη χώρα, κι έχω σπουδάσει εδώ, και αυτό είναι που καταλαβαίνω. Είναι η χώρα που έχει τα πιο μεγάλα συμφέροντα από την Ενωμένη Ευρώπη και εννοώ τα οικονομικά».