Εκδηλώσεις μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Εκδήλωση μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Στην τραγική ιστορία των βιαιοτήτων, των εμπρησμών, των διώξεων, των πορειών θανάτου κατά του αρμενικού, αλλά και του ποντιακού στοιχείου και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, κατά την πρώτη και αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αι. αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Βικέν Δερεγιάν.

Τόνισε, ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία επιμένει να αρνείται «πεισματικά» την αναγνώριση της ιστορίας και ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ στηλίτευσε και τις επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, με τελευταίες τις πιο πρόσφατες, κατά του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Στεπανακέρτ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Καραμπάχ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Αρμένιος» δήλωσε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ευρωβουλευτής της Κύπρου, Ελένη Θεοχάρους, υπενθυμίζοντας ότι πάρα πολύ Αρμένιοι κατέφυγαν στην Κύπρο μετά τη σφαγή του 1915, ενώ παλαιότερα υπήρξε στην Κύπρο και το πιο σπουδαίο σχολείο της αρμενικής διασποράς το «Μελκονιάν». Υπογράμμισε ότι και σήμερα η «θαλερή» αρμενική κοινότητα της Κύπρου «συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αγωνίζεται με τον κυπριακό ελληνισμό για την απελευθέρωση και της Κύπρου». Πρόσθεσε, ότι, συνεπώς, η παρουσία της σε εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου γίνονται, είναι «μια συνέχιση του καθήκοντος» της. Επεσήμανε ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1987 και ότι η Επιτροπή Φιλίας Ε.Ε. – Αρμενίας του Ευρωκοινοβουλίου – η ίδια ως πρόεδρος της επιτροπής – καταβάλει προσπάθειες «για να αναδειχθεί το αρμενικό ζήτημα και η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία πριν κάνει βήματα προς την ένταξη της στην Ε.Ε.».

Τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, μετέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Η υφυπουργός κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και «τη γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του ποντιακού λαού και του λαού της Ιωνίας, του μικρασιατικού ελληνισμού γενικά», να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος γειτονικών της κρατών.

«Είναι ισχυρό το μήνυμα που εξέπεμψε η Γερμανία, όταν παραδέχθηκε και καταδίκασε το έγκλημα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Προστατεύει έτσι τις μελλοντικές γενιές, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Όσο όμως η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει ανάλογες παραδοχές ιστορικών λαθών, είναι ασύμβατη με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής συνύπαρξης» τόνισε η υφυπουργός.

«Την 24η Απριλίου 1915 οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση όλης της αρμενικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, της θρησκευτικής ηγεσίας, τους πολιτικούς προϊσταμένους και τους εκτέλεσαν» δήλωσε το μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ντικράν Μπλετζιάν, σημειώνοντας ότι «συμβολικά» αυτή η μέρα έχει οριστεί ως η απαρχή της γενοκτονίας, ανεξαρτήτως εάν είχαν από πριν ξεκινήσει διώξεις και πρόσθεσε: «Σήμερα ερχόμαστε εδώ να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε και ότι μαχόμαστε μέχρι την οριστική λύση, που είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία.

«Η ιστορία της εθνικής τραγωδίας των Αρμενίων αποτελεί αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα, χαραγμένη βαθιά στη θύμηση, τη συνείδηση και το συναίσθημα όλων των Αρμενίων» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι η αρμενική γενοκτονία δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη της διεθνούς κοινότητας και από την Τουρκία, από την οποία, όπως είπε, απαιτείται η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των Ποντίων.

«Μια επέτειο που οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή στη σημερινή εποχή, καθώς η λήθη μπορεί να αποτελέσει τη χαραμάδα για την επανάληψη αποτρόπαιων πράξεων εναντίον ενός ολόκληρου λαού εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο εκπρόσωπος του πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Μανουκιάν, καθώς και ο εκπρόσωπος της αρμενικής νεολαίας Χατζίκ Κασαπιάν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές Θεσσαλονίκης, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλλίδης, της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης και Κ. Γκιουλέκας, της Ένωσης Κεντρώων, Α. Φωκάς, η εκπρόσωπος του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ευσέβιος και ο εφημέριος της αρμενικής εκκλησίας Σιμπάτ Σαμπουντζιάν, ο πρόξενος της Κύπρου Αντώνης Μανδρίτης, ο διοικητής του Γ’ ΣΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, κ.α.

Ακολούθησε η χορωδία του συλλόγου αποφοίτων του αμερικανικού κολλεγίου «Ανατόλια», με ερμηνείες τραγουδιών γνωστών συνθετών και στη συνέχεια σιωπηρή πορεία μνήμης και κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ’ΣΣ.

genoktonia_armeniwn.medium