Έκλεισε το πακέτο έμμεσων φόρων, στο 24% ο ΦΠΑ!

Αθήνα

«Κλείδωσε» το πακέτο των έμμεσων φόρων στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% (από 23%), ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος του 13%.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οικονομικό επιτελείο επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και αναπληρωτή Γ.Χουλιαράκη είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης.

Με τη συμφωνία προκύπτουν νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Μένει να δούμε ποιό είναι το υπόλοιπο πακέτο. Πληροφορίες ανέφεραν για αυξήσεις στα τέλη ταξινόμησης και στα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης.

Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην γερμανίδα καγκελάριο τη θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν την Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Για τις 17:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Επί τάπητος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.