Η Αυστραλία συνεχίζει να αποκαλεί με την προσωρινή τους ονομασία τα Σκόπια

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση παραμένει συνεπής στη χρήση του ονόματος ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’ από το 1994. Η Αυστραλία θα συνεχίσει τη συγκεκριμένη πρακτική έως ότου το θέμα του ονόματος διευθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών μετά από μία κοινά αποδεκτή λύση» ήταν η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Malcolm Turnbull, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο «Νέος Κόσμος» στην κυβέρνηση όσον αφορά το αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα χρήσης του ονόματος «πΓΔΜ-FYROM».

Το θέμα του ονόματος, αλλά και η αναγκαιότητα να δοθούν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση, προέκυψαν μετά από δημοσίευμα της 15ης Απριλίου (http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/

289/133130084) στην ηλεκτρονική σελίδα του πρακτορείου ειδήσεων της πΓΔΜ, «Macedonian Information Agency», το οποίο ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει με την υπουργό Εξωτερικών, κ. Julie Bishop, το ζήτημα της ονομασίας και θα επανεξετάσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται η «αποτυχία» -failure όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο- της Αυστραλίας να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα που η χώρα αυτοαποκαλείται.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αυστραλού πρωθυπουργού, Malcolm Turnbull, με αντιπροσώπους του Vardar Club, κοινότητας των καταγόμενων από την πΓΔΜ, στο Perth της Δυτικής Αυστραλίας. Τη συνάντηση, στιγμιότυπα της οποίας δημοσιεύονται και στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=OWyAaG1cIPQ&feature=youtu.be), οργάνωσε ο βουλευτής του Φιλελευθέρου Κόμματος, Luke Simpkins που εκλέγεται στην έδρα Cowan της Δ. Αυστραλίας, έδρα στην οποία κατοικεί σημαντικός αριθμός Αυστραλών που κατάγεται από την πΓΔΜ.

Το ολιγόλεπτο βίντεο στο Youtube, καλύπτει ένα μικρό μέρος της συνάντησης. Σ’ αυτό, κατ’ αρχήν, αναφέρεται η συνδρομή του Simpkins στην οργάνωση αυτής της συνάντησης, ο οποίος είναι και παρών, και στη συνέχεια εκπρόσωπος του Vardar Club ρωτά τον πρωθυπουργό ‘αν θα μπορούσε να δώσει το μήνυμα στους συμπατριώτες του ότι αν ο Συνασπισμός επιστρέψει ως κυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές, προτίθεται να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Turnbull, απαντώντας στην ερώτηση, είπε ότι είναι παράλειψή του το ότι δεν μίλησε με την υπουργό Εξωτερικών, Julie Bishop, πριν παραβρεθεί στη συνάντηση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά… «θα λάβω υπόψη μου τις ανησυχίες σας, αλλά δεν θέλω να παρέμβω στο έργο της υπουργού Εξωτερικών», κάνοντας εμφανές ότι προσπαθούσε  με ‘διπλωματικό τρόπο’ να αποφύγει το θέμα της ονομασίας.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ομογένειας. Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας έστειλε άμεσα επιστολή στον πρωθυπουργό, εκθέτοντας τα όσα αναφέρονται σ’ αυτό και ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης. Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης. Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, ότι η ανησυχία της ελληνικής ομογένειας είναι δικαιολογημένη καθώς έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες από την κοινότητα των καταγόμενων από την πΓΔΜ να δώσουν την εντύπωση ότι οι Αυστραλοί πολιτικοί υιοθετούν την προσπάθειά τους να υιοθετήσει η Αυστραλία τον όρο «Μακεδονία».

Τέλος, να αναφέρουμε η επιστολή της Παμμακεδονικής εστάλη τη Δευτέρα και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε δοθεί απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης.