‘Αμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής θα ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Αθήνα. Μετά την εμπλοκή στις συζητήσεις με το κουαρτέτο για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί, Μ.Τετάρτη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο θα ζητήσει άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Τη Μ.Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, καθώς «χρειάζεται περισσότερος χρόνος», και παρέπεμψε τη συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος «σε επόμενο στάδιο».

Νωρίτερα, οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών διακόπηκαν μετά την εμπλοκή που έχει προκύψει αναφορικά με το νέο πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα και πλέον σχεδιάζεται η επιστροφή τους μετά το Πάσχα.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο οποίος θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.Εντούτοις, οι δανειστές αξιώνουν να ψηφιστούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετάταξη των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενδεχομένως και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός που πρότεινε πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup και τονίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Στο μεταξύ τα ταμεία του Δημοσίου στεγνώνουν και πάλι. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε στο Reuters, πως όσο περισσότερο περνά ο καιρός «μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή καλύπτουν υποχρεώσεις μόνον έως τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως φέρεται να δηλώνει άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά από τη Βουλή (67 εκατ. ευρώ), τον ΟΑΕΔ (100 εκατ. ευρώ), τα νοσοκομεία (448 εκατ. ευρώ) και τον ΕΟΠΥΥ (200 εκατ. ευρώ).

Newsroom ΔΟΛ