Ετσι έβαφαν τα αυγά παλιά -Παραδοσιακοί τρόποι για κάθε χρώμα

Την Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά κάθε νοικοκυρά βάφει τα πασχαλινά αυγά. Πρόκειται για ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στην ιστορία, τότε που η χρήση χημικών ήταν κάτι άγνωστο για τη βαφή και αυτή γινόταν με απλά φυσικά υλικά που βρίσκονται σχεδόν πάντα στην κουζίνα κάθε σπιτικού.

Τα τελευταία χρόνια το βάψιμο των αυγών με φυτικά υλικά έχει αναβιώσει μια και αν αυτό γίνει σωστά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Ένας άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι η φυσική βαφή δεν εισέρχεται στο εσωτερικό του αβγού για να το χρωματίσει κάτι που είναι σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτικό.

Πώς όμως θα τα βάψετε και πόσες χρωματικές επιλογές έχετε; Η απάντηση είναι πολλές και εμείς σας τις παραθέτουμε.

Για κόκκινα αυγά: Ο καθαρά παραδοσιακός τρόπος θέλει να συγκεντρώσετε πολλά εξωτερικά φύλλα από κρεμμύδια και να βράσετε μαζί με αυτά τα αυγά σας. Ένας άλλος τρόπος θέλει να τα βράσετε μαζί με παντζάρια.

Μπλε: Λίγο κόκκινο λάχανο (ραντίτσιο) μέσα στο νερό που βράζεις τα αυγά θα τους δώσει μία απαλή απόχρωση. Για πιο έντονο βιολετί αποτέλεσμα προσθέστε μερικές βιολέτες.

Πράσινο: Ένα κιλό από σπανάκι τσουκνίδα και μαϊντανό. Αφού τα βράσετε προσθέστε μέσα τα αυγά.

Κίτρινο: Ο κουρκουμάς μέσα στο νερό είναι αποτελεσματικός. Ένας άλλος τρόπος, πιο ελληνικός, θέλει να τυλίξετε τα αυγά σας στο βράσιμο με ξερές φλούδες από κρεμμύδι. Για να το καταφέρετε αυτό θα χρειαστείτε ένα παλιό καλσόν προκειμένου να σταθούν οι φλούδες γύρω από το αυγό.

Πορτοκαλί: Μερικές κουταλιές από σκόνη τσίλι ή πάπρικας θα δώσουν ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Χρυσό ή καφέ: Το βράσιμο μέσα σε μαύρο τσάι ή καφέ. Σε αυτή την περίπτωση όμως, λόγο της περιεκτικότητας σε καφεΐνη και τεΐνη πρέπει να προσέξετε την κατανάλωσή τους από τα παιδιά.

Μπεζ: Αρχικά θα πρέπει να βράσετε για αρκετή ώρα μερικά ξερά φύλλα βελανιδιάς. Στη συνέχεια προσθέτετε μέσα τα αυγά. Πρόκειται για ένα υπέροχο χρώμα αν στη συνέχεια θέλετε να ζωγραφίσετε πάνω τους δικά σας σχέδια.

Τι να προσέξετε

Αν θέλετε το χρώμα να πιάσει καλά προτιμήστε τα λευκά αυγά. Πάντα τα αφήνετε για 24 ώρες εκτός ψυγείου. Στη συνέχεια τα πλένετε. Για να βράσουν καλά μην τοποθετείτε πολλά μέσα στην κατσαρόλα. Ίσα ίσα να καλύπτεται η επιφάνειά της. Όταν τα βράζετε για τη βαφή μία κούπα ξύδι θα βοηθήσει για πιο έντονο χρώμα. Αν θέλετε στο τέλος, τα γυαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο.

Φωτογραφίες: Pixabay

iefimerida.gr