Εκδήλωση και στην Αθήνα για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Εσπερίδα αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, διοργανώνεται  από την Εταιρία Κοινωνικών Επενδύσεων, στο ξενοδοχείο Athens Plaza (στο Σύνταγμα) την Παρασκευή 20 Μαϊου, 1ης  Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος, Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

Για την εκδήλωση έχει προγραμματισθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Εταιρίας Κοινωνικών Επενδύσεων, κ. Γιώργο Γαμπιεράκη, για την Τρίτη 17 Μαϊου 2016 στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στο Σύνταγμα. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Το Ιστορικό.

Η πρόταση για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 17/10/2014 στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και συζητήθηκε εν συνεχεία, στις 17/10/2014 σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ιταλία από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τον π. Πρόεδρο Γιάννη Κορίνθιο και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ την υιοθέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άλλαξε την ημερομηνία τέλεσης επιλέγοντας την 20η Μαϊου, ημέρα κατά την οποία εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Σωκράτης.

Η Ημέρα θα γιορτασθεί την Παρασκευή 20 Μαίου 2016 από την Ομογένεια Ιταλίας με εκδηλώσεις στη Νάπολη, στην Παβία, στην Μπολώνια και αλλού.

ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΜΠΟΛΩΝΙΑ

ΠΑΛΕΡΜΟ

ΝΑΠΟΛΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ήταν προγραμματισμένη να κλείσει στην Νάπολη με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου Απολογία του Σωκράτη, του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, δεν κατέστη δυνατή η αποστολή του θιάσου λόγω του ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη το σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων.