Εγκώμια του Ντέιβιντ Κάμερον για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

«H Μάχη της Κρήτης έχει μείνει στην ιστορία για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και Συμμάχων».

Αυτό επισημαίνει σε μήνυμα του για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέηβιντ Κάμερον.

Το μήνυμα του Ντέιβιντ Κάμερον: 
«Πριν από 75 χρόνια, άντρες των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλίεου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν στο πλευρό των συμμάχων τους στην Ελλάδα σε μια ύστατη μάχη κατά των δυνάμεων της τυραννίας και της επιβουλής που, έχοντας περάσει από την ηπειρωτική χώρα, απειλούσαν πια την Κρήτη.
Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής μάχης στο νησί. Η Μάχη της Κρήτης ήταν σημαντική για πολλούς λόγους: ήταν η πρώτη εισβολή νησιού από αέρος, η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε πληροφοριακό υλικό το οποίο είχε συγκεντρωθεί μέσω της συσκευής Enigma (Αίνιγμα), και η πρώτη φορά που οι Γερμανικές δυνάμεις συνάντησαν μαζική αντίσταση των κατοίκων. Η εμπειρία της Κρήτης οδήγησε τον Χίτλερ στην απόφασή του να μην επαναλάβει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις από αέρος, παρά ταύτα, ήταν καταλυτικής σημασίας για τους Συμμάχους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι αυτού του είδους την πολεμική τακτική.

Η Μάχη της Κρήτης έχει, βεβαίως, μείνει στην ιστορία και για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανδρών των Συμμαχικών Δυνάμεων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των κατοίκων της Κρήτης – θάρρος το οποίο πλήρωσαν πολύ ακριβά στη συνέχεια.
Τις δώδεκα ημέρες σθεναρής αντίστασης διαδέχθηκαν τέσσερα σχεδόν χρόνια γερμανικής κατοχής κατά την οποία ο λαός της Κρήτης επέδειξε το απαράμιλλο ανεξάρτητο και ατρόμητο πνεύμα του, καθώς οι Κρητικοί συνέχισαν να στηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι δεσμοί αλληλοσεβασμού και αγάπης που αναπτύχθηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια μεταξύ των Κρητικών και των Συμμάχων που βρέθηκαν στο νησί, διατηρούνται ισχυροί ως τις μέρες μας.

Για τις εκδηλώσεις μνήμης της εβδομηκοστής πέμπτης επετείου της Μάχης της Κρήτης, βετεράνοι με τις οικογένειές τους θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στο νησί για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους συντρόφους τους.
Αξίζει να θυμόμαστε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για τη υπέρτατη θυσία τους. Και σωστά βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους τότε αντιπάλους μας, και σήμερα φίλους και συμμάχους μας, για να τιμήσουμε αυτή την ιστορική μάχη. Ο κόσμος μας ζει ξανά καιρούς αβέβαιους και επικίνδυνους.
Οι άντρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο για να προστατεύσουν εμάς και τις δημοκρατικές μας αξίες. Είμαι βέβαιος ότι οι προκάτοχοί τους που πολέμησαν με τόση γενναιότητα και θυσίασαν τόσα πολλά εδώ στην Κρήτη πριν από 75 χρόνια, θα αναγνώριζαν το σθένος και την επιμονή τους».

πηγή: iefimerida.gr