Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Βουδαπέστη

Βουδαπέστη.- Στης 23 Μαΐου 2016 η Α.Θ.Μ.  Πατριάρχης Ιεροσολύμων  κ.κ. Θεόφιλος  βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Ουγγαρία μετά από επίσημη  πρόσκληση  της Ουγγρικής Κυβέρνησης.  Στο ταξίδι αυτό συνοδευόταν από το Γέροντα Αρχιγραμματέα Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο και το Αρχιδιάκονο π. Ευλόγιο.

0003

Τον Μακαριότατο  και την ακολουθία του  καθώς και  τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας  και Μεσευρώπης Αρσένιο  υποδέχτηκαν στο  Παρεκκλήσιο Αγίου Ιεροθέου και Αγίου Στεφάνου επί της  οδού Váci 55 οι ιερείς της Μητρόπολης  Αυστρίας και Εξαρχίας της Ουγγαρίας μετά του Θείου Ευαγγελίου. Επίσης παρευρέθηκαν  το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας με επικεφαλής  τον πρέσβη Δημήτριο Γιαννακάκη και τον πρόξενο Λουκά Τσώκο,  ο εκπρόσωπος της Ουγγρικής Κυβερνήσεως Fedor Tibor, ο Ούγγρος  πρέσβης στη Ραμάλλα   Géza Mihailyi, ο Σπύρος Αγκάρντι  Μπέντεγκους αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώην Δήμαρχος Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλειος Σταματόπουλος  και ενορίτες της Βουδαπέστης.

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία και ακολούθησαν ομιλίες από τον Μητροπολίτη Αρσένιο και από το Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

0004

Τέλος ο Πατριάρχης σε ανάμνηση της επίσκεψης χάρισε στο παρεκκλήσιο μία εικόνα του Παναγίου Τάφου και οι ιερείς του παρεκκλησίου του χάρισαν μια εικόνα της Βουδαπέστης.

0007 0011 (1)

Ο Βασίλειος Σταματόπουλος  μαζί με τον Σπύρο Αγκάρντι  Μπέντεγκους του χάρισαν το βιβλίο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2009,  το οποίο εκπροσωπεί όλους τους ομογενειακούς συλλόγους που μαζί με την εκκλησία πραγματοποίησαν την έκθεση  και την έκδοση αυτού του τόμου. Βλέποντας ο πατριάρχης το εξώφυλλο θαύμασε το τέμπλο της Ελληνικής Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου που ακόμη και σήμερα είναι υπό την  κατοχή  του Ρωσικού Πατριαρχείου.

0012

Επίσης του χάρισαν  το βιβλίο, που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Αυτοδιοίκηση με θέμα την Ιστορική Αλήθεια για τους Βλάχους. Ο θαυμασμός του ήταν μεγάλος γιατί όπως δήλωσε είναι ένα σοβαρό Εθνικό Θέμα.

0008

Στη συνέχεια δόθηκε γεύμα  στο ξενοδοχείο Actor από  τον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας  Γεώργιο Κουκουμτζή  και την σύμβουλο του στην Αυτοδιοίκηση Μάρθα Πολιτίδου,  προς τιμή του Μακαριότατου και της συνοδείας  του, στα μέλη και παράγοντες της Ουγγρικής Κυβέρνησης,  της Ελληνικής Πρεσβείας  και στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Τέλος ο πρόεδρος της Ελληνική Αυτοδιοίκησης έδωσε αναμνηστικό δώρο Herend στον Μακαριότατο και στην συνοδεία  του.

 

Βουδαπέστη 2016-05-25

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος