Βαθύτερη ύφεση, 0,5% σε τριμηνιαία βάση, το α’ τρίμηνο 2016

Αθήνα.- Συρρίκνωση 1,4% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας το α΄ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να μεταβάλλει επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.

Η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται στην πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και στη μείωση των εξαγωγών.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 1,3% έναντι 1,2% της αρχικής εκτίμησης..

«Η μικρή πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο δεν μεταβάλλει την πρόβλεψή μας για μικρή ύφεση του πραγματικού ΑΕΠ στο έτος», σχολίασε ο οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσσος, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 0,2% το 2015 με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να διαμορφώνεται στα 176 δισ. ευρώ περίπου.

Η κυβέρνηση προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ανάπτυξη 0,3% για φέτος και 2,7% για το 2017.

«Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, καθώς και των νέων μέτρων λιτότητας στο διαθέσιμο εισόδημα προφανώς αντανακλώνται στους αριθμούς», σχολίασε η Axia Ventures Group. «Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η νομοθεσία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ψηφίστηκε τον Μάιο», πρόσθεσε.

Πάντως, η αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου αναμένεται να συνεχιστεί το τρέχον τρίμηνο και να ενισχύσει τις συνολικές επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Μονοκρούσσος. «Κοιτώντας μπροστά, η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση ίσως δημιουργήσει περιθώρια για βελτίωση της δυναμικής του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο και μετά», είπε.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, στην ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να συμβάλει ο τουρισμός, η βελτιωμένη ρευστότητα στην οικονομία με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς και η αναμενόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.