Δεν θέλουν να πληρώνουν αυστραλιανές συντάξεις στην Ελλάδα

Μελβούρνη.- Οι συνταξιούχοι δεν είναι μόνο ο εύκολος στόχος των μνημονίων της Ελλάδας, όπως φαίνεται, αλλά και της Γης της Επαγγελίας, όπου κατέφυγε μεγάλος αριθμός μεταναστών, πριν μερικές δεκαετίες, για μια καλύτερη θέση στον ήλιο.

Προς τους συνταξιούχους στοχεύει η Πολιτεία -προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους- και όχι στους πολυεκατομμυριούχους φοροφυγάδες που όλο τους κυνηγά θεωρητικά, πρακτικά όμως τους επιτρέπει να φοροδιαφεύγουν.

Ειδικότερα, η Καμπέρα “ενοχλείται” για το γεγονός ότι πληρώνει 13.585 συντάξεις στην Ελλάδα και σκέφτεται τρόπους να καταργήσει τη μεταφορά συντάξεων στο εξωτερικό, με τη συνδρομή και μερίδας του αυστραλιανού Τύπου.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter

Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter

Δεν είναι τυχαίο, ότι παραμονές εκλογών η εφημερίδα “The Australian” ανέδειξε το στοιχείο αυτό σε κύριο προεκλογικό θέμα με τον τίτλο “800 εκατ. δολάρια συντάξεις πληρώνουμε στο εξωτερικό”. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι “η Ελλάδα έχει περισσότερους συνταξιούχους από εργαζόμενους”.

Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι τα 800 εκατ. δολάρια θα τα κατέβαλλε η Αυστραλία, αν και οι συνταξιούχοι θα έμεναν εδώ. Και, επιπλέον, αυτοί που μένουν εδώ επιβαρύνουν το Δημόσιο και με άλλες δαπάνες (συγκοινωνίες, υγεία, υπηρεσίες κ.λπ.).

Η ουσία είναι, ότι μετά τα περιοριστικά μέτρα και τη μείωση των συντάξεων εκείνων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βρίσκονται εκτός Αυστραλίας για διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων, τώρα άρχισαν να απασχολούν την Πολιτεία και οι μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο εξωτερικό και λαμβάνουν τη σύνταξη που δικαιούνται εκεί.

Προσβλέποντας σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στο οποίο οι συντάξεις μένουν εντός της χώρας, επιχειρεί τους απαραίτητους υπολογισμούς και βρίσκει ότι ο αριθμός των Αυστραλών που λαμβάνουν τις συντάξεις τους, ενώ ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στοιχίζοντας στους φορολογούμενους $800 εκ. ετησίως.

Αναφέρεται ότι πάνω από 81.000 συνταξιούχοι και 6.500 άτομα με ειδικές ανάγκες, ζούσαν μόνιμα τον περασμένο Δεκέμβριο στο εξωτερικό, λαμβάνοντας ολόκληρο το ποσόν της σύνταξης ή μέρος αυτής, ενώ Αυστραλοί συνταξιούχοι από 30 ξένες χώρες που ζουν στην Αυστραλία, θα πρέπει πρώτα να δηλώσουν το εισόδημα που δικαιούνται από τη χώρα καταγωγής τους.

Τότε η σύνταξη που λαμβάνουν προσαρμόζεται ανάλογα, ανεξάρτητα από το αν, εν τω μεταξύ, έχουν επέλθει τροποποιήσεις όσον αφορά το ποσόν που δικαιούνται από τη χώρα καταγωγής τους ή και αν ακόμη έχει καταργηθεί.

Αυτό είναι ένα παράπονο το οποίο εκφράζουν στο “Νέο Κόσμο”, όλο και περισσότεροι ομογενείς και θα πρέπει να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις επ’ αυτού στην αυστραλιανή κυβέρνηση.

ΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ 

Η ωμή πραγματικότητα λέει ότι ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter, επιθυμεί να εδραιώσει ένα σύστημα όπου οι συντάξεις των Αυστραλών πολιτών να μένουν εντός της χώρας.

“Αφήνει εκουσίως τα μεγάλα ψάρια να γλιστρήσουν μέσα από τα δίχτυα της εφορίας και κυνηγά τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τους συνταξιούχους” λέει χαρακτηριστικά επί του θέματος, ο πρώην συνδικαλιστής, Γιώργος Ζάγκαλης, ενεργό μέλος του οργανισμού Fair Go Fοr Pensioners Coalition, που πραγματοποίησε διαδήλωση την περασμένη Τετάρτη στο κέντρο της Μελβούρνης.

Με σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις”, οι συνταξιούχοι της πόλης μας, ζητούσαν περισσότερο σεβασμό εκ μέρους των κυβερνήσεων -πολιτειακής και ομοσπονδιακής- προς εκείνους που εργάστηκαν, πλήρωσαν τους φόρους που τους είχαν επιβληθεί και σήμερα δικαιούνται μία αξιοπρεπή διαβίωση.

“Ζητάμε άμεση αύξηση των συντάξεων, αλλά και των βοηθημάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι όσον αφορά τις βασικές υπηρεσίες και το σύστημα υγείας.

Όσο για την αναγκαστική επιβολή του περιορισμού του χρονικού διαστήματος που δικαιούνται να μείνουν στο εξωτερικό, οι μετανάστες, πριν μειωθεί η σύνταξή τους, συνιστά μια κατάφωρα άδικη μεταχείριση των ατόμων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά σ’ αυτήν τη χώρα και προσέφεραν πάρα πολλά για την οικονομική της ανάπτυξη.

Ο συνταξιούχος θα πρέπει να δικαιούται να ζήσει οπουδήποτε επιθυμεί, εντός ή εκτός Αυστραλίας, χωρίς να επηρεάζεται η σύνταξή του” τόνισε ο κ. Ζάγκαλης.

Από τους Αυστραλούς συνταξιούχους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, 17.084 μένουν στην Ιταλία, 13.585 στην Ελλάδα, 10.041 στη Νέα Ζηλανδία, 4.328 στην Ισπανία, 4.270 στη Μάλτα, 3.890 στη Δανία, 2.713 στην Κροατία, 2.195 στη Βρετανία και 1.928 στη Γερμανία.

Ως γνωστόν, για να δικαιούται ακέραιη σύνταξη, ένα άτομο θα πρέπει να έχει εργαστεί το λιγότερο 35 χρόνια στην Αυστραλία.