Κωνσταντίνος: “Όλοι οι Έλληνες που πηγαίνουν στην εξορία υποφέρουν”

Αθήνα.- “Όλοι οι Έλληνες που πηγαίνουν στην εξορία υποφέρουν”, δήλωσε ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος, Κωνσταντίνος, μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως “είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί”.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πάντα ήθελε πολύ να γυρίσει στην Ελλάδα, και ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν αισθάνθηκε ανεπιθύμητος στη χώρα μας, παρά τις όποιες αντιδράσεις από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σχολίασε πως ο ίδιος δεν ανακατεύεται με την πολιτική.

Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο ή τον γιο του, Νικόλαο, να μπαίνουν στην ενεργό πολιτική στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς πολιτικούς, έχει μπουχτίσει από πολιτικούς, και ούτε ο ίδιος ούτε και ο γιος του θέλουν να ανακατευτούν με την πολιτική.

teos1

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του αναγνώρισε πως δουλεύει σκληρά για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει, όμως το αν ο λαός θα τον αφήσει να το κάνει είναι άλλο πράγμα.

Εκτίμησε ακόμα πως είναι πιθανό να έχουμε στο εγγύς μέλλον εκλογές, σχολιάζοντας πως είναι σημαντικό η δημοκρατία να εναλλάσσεται, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι όταν διόριζε την τελευταία του κυβέρνηση είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό να καθιερωθεί και στο Σύνταγμα η απλή αναλογική, “να μη φοβόμαστε να γίνονται συμμαχίες”.

Όσο για το αν θα ήθελε να επανέλθει η βασιλεία στην Ελλάδα, το άφησε στη… διακριτική ευχέρεια του ελληνικού λαού. “Ο λαός αποφάσισε για το πολιτειακό. Για εμένα είναι ένας κύκλος που έκλεισε. Δεν με απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Αν θέλει ξανά βασιλεία ο ελληνικός λαός, αυτό είναι δικό του θέμα. Αυτός αποφασίζει. Εγώ έχω πει ότι δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να έρθει”, ανέφερε.

Ερωτηθείς τι του λέει ο κόσμος όταν τον συναντά στην Ελλάδα, απάντησε: “Γεια σου Κωνσταντίνε, γεια σου βασιλιά, αυτά μου λέει ο κόσμος”, ενώ για το αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για ορισμένες πράξεις του, δήλωσε: “Δεν αξίζει να ζητήσεις συγνώμη για κάτι το οποίο δε ξέρεις γιατί να ζητήσεις”.

Πάντως, επεσήμανε πως πολλά πράγματα που έκανε ως βασιλιάς, σήμερα θα τα έκανε και πάλι, αλλά “με μεγαλύτερη προσοχή”.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο και τις υπόγειες διεργασίες την ταραγμένη περίοδο που οδήγησε τη χώρα στα Ιουλιανά, υποστήριξε: “Οι Εγγλέζοι λέγανε πάντα πως σε δυο χώρες δεν πρέπει να στέλνεις πράκτορες: Στην Ιαπωνία και την Ελλάδα. Από τους Ιάπωνες δεν πρόκειται να μάθεις ποτέ κανένα μυστικό και στην Ελλάδα δεν υπάρχει μυστικό. Τα ξέρουν όλοι, όλα”.

“Δεν ξέρω αν εφοπλιστές ή η CIA είναι μπλεγμένοι σε εκείνη την ιστορία. Δεν τον αποκλείω αλλά κανείς δεν ήταν σε συνεννόηση μαζί μου”, ανέφερε ο Κωνσταντίνος και πρόσθεσε: “Την ευθύνη πάντα την έχει το αφεντικό. Βλέπεις και μετράς τα πράγματα και πράττεις. Ο Μητσοτάκης δεν είχε προετοιμαστεί για να ορκιστεί στη νέα κυβέρνηση. Νομίζω πως μόνο στον Νόβα είχα πει κάποια πράγματα και κυρίως το ότι δεν θα μπορούσα να αφήσω την χώρα ακυβέρνητη. Αν είχα ευκαιρία θα έκανα τα ίδια πράγματα με τότε αλλά με περισσότερη προσοχή. Έφτασα μέχρι την πόρτα του Παπανδρέου για να του κάνω μια πρόταση χωρίς να την έχω κουβεντιάσει πρώτα με τους συμβούλους μου. Ενδόμυχα μέσα μου σκέφτηκα πως άργησα και δεν δούλεψα ποτέ μέσα μου μια καλή λύση”.

Όσο για τη χούντα των συνταγματαρχών, ξεκαθάρισε πως προσπάθησε να βγάλει από τη μέση τη χούντα, διευκρινίζοντας ότι δεν ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχε χούντα, ενώ σημείωσε πως “οπωσδήποτε” θα όρκιζε τη χουντική κυβέρνηση, καθώς “διαφορετικά θα είχαμε εμφύλιο”.

Για το αντιπραξικόπημα που οργάνωσε εναντίον της χούντας, ανέφερε πως ο λόγος που προχώρησε σε αυτό ήταν “για να μη χυθεί αίμα” και πρόσθεσε πως είχε με το μέρος του το Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ διηγήθηκε το εξής περιστατικό: όταν ζήτησε από την Αεροπορία να πραγματοποιούν τα αεροπλάνα της χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αθήνα σπάζοντας το φράγμα του ήχου, οι αεροπόροι του απάντησαν ότι αν γινόταν αυτό, τότε όποια γυναίκα ήταν έγκυος θα απέβαλλε. Όταν τους είπε πως, αν είναι για το καλό της Αθήνας, έστω ας γίνει έτσι, του είπαν πως “θα πέσει η Ακρόπολη”.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι έγινε το 1974, υποστήριξε πως σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή εκείνος τον ενημέρωσε πως μετέβαινε από το Παρίσι στην Αθήνα και του είπε πως θα του τηλεφωνούσε για να πάει και αυτός, όμως το τηλεφώνημα αυτό δεν έγινε ποτέ, και αντί να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονταν από το Σύνταγμα και τον νόμο, έγιναν αυτά που έγιναν. Άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του, σχολιάζοντας ότι δεν περίμενε τέτοια συμπεριφορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ο πατέρας του και τότε βασιλιάς είχε διορίσει πρωθυπουργό (και όχι ο λαός, όπως τόνισε με έμφαση).

Αποκάλυψε ακόμα πως επί πρωθυπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου του είχε προτείνει να νομιμοποιηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, όμως είχε αρνηθεί κατηγορηματικά, τονίζοντας πως “αυτό δεν θα γίνει ποτέ”, ενώ επεσήμανε: “Μη νομίζετε ότι για όλα έφταιγε ο βασιλεύς. Οι πολιτικοί έχουν τεράστια ευθύνη”.

Όσο για το πώς θα ήθελε να περάσει στην ιστορία το όνομά του, απάντησε: “Θα ήθελα στην ιστορία να περάσω ως αυτός που κράτησε την χώρα έξω από εμφύλιο”.