Αναγνώρισε η Γερμανία την Γενοκτονία των Αρμενίων

Βερολίνο, Γερμανία.- Αψηφώντας τους «βρυχηθμούς» Ερντογάν, και μάλιστα σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία λόγω του καίριου ρόλου της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, η γερμανική Βουλή υιοθέτησε το μεσημέρι της Πέμπτης σχεδόν ομόφωνα το ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία επικαλούμενη συμμετοχή της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ που μιλούσε σε συνέδριο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντινή.

Η απουσία σύσσωμων από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο και υποστηρίζουν, έχει επικριθεί.

Ο αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστίανε Βιρτς έσπευσε να επαναλάβει την Πέμπτη ότι η Μέρκελ στηρίζει το ψήφισμα (που δεν μπορούσε να έλθει σε χειρότερη χρονική συγκυρία για την ίδια), το οποίο έφεραν από κοινού ενώπιον της Μπούντεσταγκ βουλευτές της Χριστιανοδημοκατικής Ένωσης, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Το ψήφισμα που έχει ξεσηκώσει την οργή της Τουρκίας υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Μπούντεσταγκ. Επικυρώθηκε σχεδόν ομόφωνα με ανάταση της χειρός -υπήρξε μία αποχή και μία ψήφος κατά.

Η Τουρκία προειδοποιούσε επί μέρες με συνέπειες «παίζοντας» πλέον και το χαρτί της συμφωνίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό (στο παράλληλο παιχνίδι απειλών για τη βίζα).

Ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε το ψήφισμα «γελοίο», ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στην καγκελάριο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ότι το ψήφισμα θα «βλάψει» τις διμερείς σχέσεις.

Διά στόματος αξιωματούχων υπήρξε σειρά προειδοποιήσεων για διπλωματική κρίση, αλλά και για απόσυρση του Τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία εάν δεν έκανε πίσω η Μπούντεσταγκ -όπως και το 2015 όταν ανάλογο ψήφισμα αποσύρθηκε στο παρά πέντε.

Στην πρώτη της αντίδραση μετά την ψηφοφορία η Άγκυρα έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις διά στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Γιασίν Ακτάι. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση προετοιμάζει δήλωση-απάντηση.

Newsroom ΔΟΛ