Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση

Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να διευθετηθούν έως σήμερα το μεσημέρι όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο EuroWorking Group, να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν έως χθες ικανοποιηθεί ήταν τα εξής:

1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σήμερα.

2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους.

3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ