Μήνυση από τη ΛΑΕ γα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αθήνα.- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής κατέθεσαν σήμερα ενώπιον της εισαγγελέως Πρωτοδικών (Ποινικής Δίωξης), Ευγενίας Αυλίδου, μήνυση, η οποία αφορά το μέγα σκάνδαλο, το μεγαλύτερο, όπως είπαν, στην ελληνική ιστορία, των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ιδίως της πρόσφατης τρίτης ανακεφαλαιοποίησης τους.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει προσωπικά στην εισαγγελέα Ευγ. Αυλίδου το περιεχόμενο της μήνυσης και να της τονίσει επιγραμματικά την σημασία αλλά και τη βασιμότητα και την τεκμηρίωση των στοιχείων της, ζητώντας την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική διερεύνηση της.

Η μήνυση της ηγεσίας της ΛΑΕ στρέφεται κατ’ αρχήν ενάντια στις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, στις διοικήσεις των Τραπεζών, τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και κατά παντός άλλου υπευθύνου που θα αναδείξει η ανάκριση.

Με την έξοδό του από το γραφείο της εισαγγελέως, ο Παν. Λαφαζάνης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

«Να σας καλημερίσουμε και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Ξέρετε γιατί ήρθαμε εδώ.

Καταθέσαμε την μήνυση μας. Η μήνυση κατατέθηκε στην κ. Ευγενία Αυλίδου, η οποία είναι εισαγγελέας ποινικής δίωξης Πρωτοδικών.

Μας δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να αναπτύξουμε και προφορικά το περιεχόμενο της μήνυσης μας στην κ . Αυλίδου και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας. Θα έχουμε και την ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της μηνυτήριας αναφοράς μας στην κυρία Εισαγγελέα, η οποία από όσο μαθαίνουμε είναι επιμελέστατη και κάνει μία πολύ ουσιαστική δουλειά.

Η μήνυση μας αφορά ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελληνική ιστορία. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ιδίως στην τρίτη πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Μιλάμε για μία κατάσταση τραγωδίας.

Το ελληνικό δημόσιο απώλεσε από την τρίτη ιδιαίτερα ανακεφαλαιοποίηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου 2 δισεκατομμύρια χάσανε τα ασφαλιστικά ταμεία και βεβαίως πολλά δισεκατομμύρια απωλέσθησαν από τους μικροεπενδυτές.

Αν θέλουμε τις απώλειες αυτές να τις κάνουμε λίγο πιο παραστατικές θα έλεγα ότι κάθε πολίτης αυτής της χώρας, παιδί, μεσήλικας, γέρος, άνδρας, γυναίκα έχασε περίπου 5.000 € από αυτό το σκάνδαλο. Δηλαδή κάθε τετραμελής οικογένεια 20.000 € και μιλάμε για τα λαϊκά νοικοκυριά τα οποία σε αυτή τη συγκυρία πένονται και εξαθλιώνονται από τα μνημόνια.

Χάρη των τραπεζιτών είχαμε αυτές τις τρομακτικές, απίστευτες , σκανδαλώδες απώλειες δημοσίου χρήματος.

Και αυτό γιατί;

Για να περάσουν οι τράπεζες, οι δημόσιες τράπεζες, στα χέρια των κερδοσκοπιών κεφαλαίων τα λεγόμενα funds, τα οποία τζάμπα, σε τιμές διασυρμού, βάλαν στο χέρι τις τράπεζες.
Για να δώσω πάλι ένα παράδειγμα παραστατικό η τράπεζα Πειραιώς , έκανε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπου έχασε την πλειοψηφία το δημόσιο, με 0,003 του Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα funds , τα ξένα κεφάλαια, δίναν ένα λεπτό, αν βρείτε στην τσέπη σας ένα λεπτό να μου τρυπήσετε την μύτη, δίναν ένα λεπτό , αγόραζαν τρεις μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και παίρναν και ρέστα από πάνω.

Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ληστείας. Έτσι περάσανε λοιπόν οι τράπεζες από το δημόσιο, που έχασε την πλειοψηφία, στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τώρα αυτά τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια δίνουν στον ευατό τους σε άλλα funds, όλα τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα πράσινα, δηλαδή όλη, σχεδόν, την ιδιωτική περιουσία.

Πείτε μου σε ποια χώρα έχουν γίνει αυτά τα φριχτά πράγματα?

Και στην χειρότερη αποικία δεν θα μπορούσαν να συμβούν. Και στρατό κατοχής να είχαμε στην Ελλάδα, δεν θα εφάρμοζε αυτές τις ακραίες αποικιοκρατικές λογικές, οπού οι τράπεζες περνάνε σε ξένα χέρια και η ιδιωτική περιουσία περνάει στην κερδοσκοπία , ενώ όλος ο δημόσιος πλούτος περνάει, προς υποθήκευση και εκποίηση, σε ένα υπερταμείο για να το διαχειρίζονται για 99 χρόνια οι ξένοι .

Η μήνυση έχει επομένως αδιάσειστη βάση. Στηρίζεται σε πολύ πραγματικά στοιχεία. Είναι απολύτως στηριγμένη σε νομικά επιχειρήματα και επομένως αναμένουμε ότι θα ασκηθεί δίωξη για κακούργημα εναντίον όλων των υπευθύνων και σε όσους βεβαίως αποκαλύψει στη συνέχεια ως συνυπεύθυνους και συμμέτοχους η ανάκριση.

Δε πιστεύουμε ότι μπορεί να κουκουλωθεί αυτή η υπόθεση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κουκούλωμα . Εμείς θα την κυνηγήσουμε αυτή την υπόθεση μέχρι τέλους. Διότι αφορά τον πυρήνα του δημοσίου συμφέροντος και τον πυρήνα των συμφερόντων αυτής της χώρας. Επομένως δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε. Θα δώσουμε όλες μας τι δυνάμεις για να λάμψει η αλήθεια να χυθεί άπλετο φως και για να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και αποκατάσταση των συμφερόντων του δημοσίου».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι είχε στείλει επιστολή σε όλους τους αρχηγούς στης Βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς να πάρει απάντηση. «Άκρα του τάφου σιωπή! Συγκάλυψη!», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΛΑΕ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν ήρθε σε επαφή με άλλα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε:
«Κοιτάξτε , εδώ υπάρχει και άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο το οποίο, πολύ σωστά τα θέτετε και μου δίνετε την ευκαιρία να το διευκρινίσω.

Στις 18/01/2016 προσωπικά εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας, έστειλα επιστολή σε όλους τους προέδρους των εν τη Βουλή κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής για ευνόητους λόγους, και τους ζητούσα να αναλάβουν πρωτοβουλία να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνούσε το σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

Απόλυτη σιωπή. Άκρα του τάφου σιωπή. Δεν πήρα καμία απάντηση.
Το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί δεν πήρα απάντηση; Δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτήν την υπόθεση, ή δεν την θεωρούν σκάνδαλο ή δεν την θεωρούν άξια διερεύνησης;

Περιμέναμε λοιπόν επί μήνες, δεν είδαμε καμιά πρωτοβουλία, παρά την παρότρυνση μας από τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή.

Εμείς, δυστυχώς, όχι μόνο για μας ελπίζω αλλά για όλο τον Ελληνικό Λαό, δεν είμαστε στην Βουλή. Λοιπόν, πήραμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε μήνυση και θέτουμε προ των ευθυνών τους όλα τα κόμματα της Βουλής. Και τώρα δεν είναι αργά να πάρουν πρωτοβουλία να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή γι αυτήν την υπόθεση.

Βεβαίως καταλαβαίνω ότι θίγονται με την μήνυση μας , με την υπόθεση που ανακινούμε τεράστια συμφέροντα.
Θίγεται ο πυρήνας των δυνάμεων που εξουσιάζει την Ελλάδα .

Το ξέρουμε αυτό, ότι η μήνυση μας στρέφεται στο πυρήνα της εξουσίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αλλά το αυτό είναι το καθήκον που επιβάλλεται να κάνουμε.
Εύχομαι να βρούμε ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα, αν και καταλαβαίνω αυτά τα κόμματα, τα περισσότερα τουλάχιστον, εκφράζουν τραπεζικά συμφέροντα, συμφέροντα χρηματιστικής ολιγαρχίας και γι’ αυτό άλλωστε αδιαφόρησαν μέχρι τώρα για την επιστολή που τους έστειλα».

Δείτε εδώ τη μηνυτήρια αναφορά