Ο υποψήφιος Θανάσης Συνοδινός, για συντάξεις, υγεία, γλώσσα, βίζες, εθνικά θέματα

Μελβούρνη.- Το φλέγον θέμα, για τους ομογενείς μας της Αυστραλίας, των αλλαγών στη χορήγηση των συντάξεων, το μέλλον της δωρεάν επίσκεψής στον οικογενειακό γιατρό, τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, τα εθνικά θέματα -Μακεδονικό και Κυπριακό- και η τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας σε νέους από την Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” με τον ομογενή γερουσιαστή και υποψήφιο του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών, Θανάση Συνοδινό.

To «βιογραφικό» του ομογενή βετεράνου στην πολιτική σκηνή της χώρας, λίγο έως πολύ είναι γνωστό. Η σχέση του με την πολιτική ελίτ της Αυστραλίας άρχισε το 1987, όταν ο τότε αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος, John Howard, τον επέλεξε ως τον βασικό του σύμβουλο σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Το 1989 αποχώρησε από το συγκεκριμένο πόστο, στο οποίο, όμως, επανήλθε το 1995, παραμένοντας σε αυτό έως 1996. Μετά την άνοδο του Συνασπισμού στην εξουσία το 1997, ο τότε πρωθυπουργός, John Howard, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και την πείρα του ομογενή αξιωματούχου, τον διορίζει γενικό διευθυντή του γραφείου του. Για εννέα ολόκληρα χρόνια -όσο δηλαδή o John Howard ήταν πρωθυπουργός της χώρας-, ο Θανάσης Συνοδινός ήταν το δεξί του χέρι.

Η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή ήρθε το 2011, όταν, αντικαθιστώντας την τότε γερουσιαστή του Φιλελεύθερου Κόμματος Helen Coonan, εισήλθε στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Γερουσία). Από τότε έως σήμερα, ο ομογενής γερουσιαστής ήταν -και παραμένει- ένα από τα σημαντικότερα στελέχη τόσο της κυβέρνησης Abbott όσο και της κυβέρνησης Turnbull.

Το γεγονός ότι το τελευταίο του αξίωμα, λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές ήταν αυτό του γραμματέα του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου, λέει πολλά. Την ίδια στιγμή, ο κ. Συνοδινός δεν έκρυψε ποτέ τους στενούς του δεσμούς με την ομογένεια. Ήταν και παραμένει ανάμεσα σε εκείνους τους πολιτικούς που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα εθνικά μας θέματα. Επίσης, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι ο κ. Συνοδινός έχει άμεση πρόσβαση στα πρωθυπουργικά αυτιά.

Με δεδομένα τα παραπάνω, συν το γεγονός, ότι ο Θανάσης Συνοδινός διεκδικεί εκ νέου μία θέση στη Γερουσία στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του στη Ν.Ν. Ουαλία -αν, τελικά, οι επόμενες εκλογές δώσουν στο κόμμα του την εξουσία της χώρας-, οι όποιες προεκλογικές του δεσμεύσεις και τοποθετήσεις είναι σημαντικές και καθοριστικές για την εξέλιξη των ζητημάτων που προβληματίζουν μεγάλο αριθμό ομογενών.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ