Προκλητικό αλβανικό πανό στο Euro για την «ενοχή Ελλάδα στην Τσαμουριά»

Παρίσι.- Αλβανοί “φίλαθλοι” σήκωσαν προκλητικό πανό στο Euro κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας με αναφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων, με το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ένοχη γενοκτονίας στην Τσαμουριά».
To πανό στο στάδιο της Λανς κατά τη διάρκεια του αγώνα Ελβετίας-Αλβανίας στο Euro (Φωτογραφία: Reuters )

To πανό στο στάδιο της Λανς κατά τη διάρκεια του αγώνα Ελβετίας-Αλβανίας στο Euro (Φωτογραφία: Reuters )

Στο υπόβαθρο βρίσκεται το ήδη δύσκολο κλίμα με την Αθήνα που είχε ρίξει την σκιά του την επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στα Τίρανα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλβανοί φίλαθλοι στις κερκίδες κρέμασαν πανό στα αγγλικά με το μήνυμα «Η Ελλάδα είναι ένοχη, μνήμη στη γενοκτονία της Τσαμουριάς, 100.000 θύματα Αλβανοί».

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα στις αρχές του μήνα είχε ήδη επισκιαστεί από αναφορά του αλβανού ΥΠΕΞ λίγες ημέρες νωρίτερα περί «τσαμικού ζητήματος».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η Αθήνα είχε καταδικάσει την «επαναλαμβανόμενη υποκίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος» ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας της επίσκεψης ο Ν.Κοτζιάς είχε βρει απέναντι από το αλβανικό ΥΠΕΞ μικρή συγκέντρωση του «Τσαμικού Κόμματος».

Για «θρασύτατη ενέργεια» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το πανό που ανήρτησαν αλβανοί φίλαθλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας για το Euro 2016, που ουσιαστικά κατηγορούσε την Ελλάδα για σφαγές στην «Τσαμουριά».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ευστράτιος Ευθυμίου χαρακτηρίζει «προβοκατόρικο και προκλητικό» γεγονός την ανάρτηση του επίμαχου πανό, σημειώνοντας μάλιστα πως οι ενέργειες των αλβανών οπαδών παραβιάζουν «καταφανώς» τους κανονισμούς της UEFA για αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο.

Όπως σημειώνει, η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε «αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους γάλλους διοργανωτές» από τους οποίους αναμένει εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του προκλητικού πανό.

Παράσταση διαμαρτυρίας γίνεται επίσης προς την αλβανική κυβέρνηση από την οποία η Αθήνα αναμένει «να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια».

«Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς», καταλήγει ο κ. Ευθυμίου.