Η Ελλάδα θέλει επενδύσεις από την Αυστραλία

Μελβούρνη.- Επιφανή στελέχη, κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο της oμογένειας, έδωσαν το παρών στην εναρκτήρια εκδήλωση του νέου ομογενειακού συνδέσμου που συγκροτήθηκε για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων Αυστραλίας-Ελλάδας.

Πρόκειται για το Australian Greek Business Forum, που φιλοδοξεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στα ευρύτερα ομογενειακά δρώμενα.

ΟΙ παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα και να υποβάλλουν ερωτήσεις για την άντληση περισσοτέρων πληροφοριών. Πολλές από τις ερωτήσεις εστίασαν στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει κανείς όταν προσπαθεί να ανοίξει επιχείρηση στην Ελλάδα, αλλά, όπως τονίστηκε, και στην Αυστραλία δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όπως θέλουν να ισχυρίζονται κάποιοι, αφού για την έκδοση αδειών, απαιτείται η έγκριση από πολλά Γραφεία και Διευθύνσεις των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλάις, μίλησε ο βουλευτής Jonathan O’Dea, υφυπουργός Εμπορίου, Επενδύσεων, Τουρισμού και Μεγάλων Διοργανώσεων.. Το υπουργείο που εκπροσωπεί ο κ. O’Dea, είχε αποφασιστική συμμετοχή στην προσπάθεια να έρθει η εθνική Ελλάδας στην Αυστραλία για τα δύο φιλικά με τους Socceroos. Μάλιστα, τόσο μεγάλη ήταν η προθυμία της πολιτειακής κυβέρνησης, που ήταν έτοιμη, εάν ναυαγούσαν οι συνομιλίες για το δεύτερο παιχνίδι στη Μελβούρνη, να αναλάβει να το διοργανώσει στο Newcastle.

Δυο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο Μαρκ Κούσσας και ο Χρήστος Καλαντζής, έχουν ανάμεσά τους τον τηλεπαρουσιαστή Χάρη Μιχαήλ, στην εκδήλωση

Δυο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο Μαρκ Κούσσας και ο Χρήστος Καλαντζής, έχουν ανάμεσά τους τον τηλεπαρουσιαστή Χάρη Μιχαήλ, στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη National Australia Bank, χάρη στην συνδρομή του κορυφαίου στελέχους αυτού του τραπεζικού ιδρύματος, Σπύρου Παππά, εκτελεστικού γενικού διευθυντή Διεθνών Συναλλαγών της Τράπεζας.

To Australian Greek Business Forum έδωσε την ευκαιρία να καταδειχθεί, για πολλοστή φορά, η πρόοδος και των μεταναστών συμπαροίκων στον κλάδο των επιχειρήσεων, αλλά και των αυστραλογεννημένων παιδιών τους, που έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίες θέσεις επιχειρήσεων, τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων.

Η σύσκεψη περιελάμβανε συζήτηση για δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, δόθηκε έμφαση στις «Προοπτικές και τις προκλήσεις της αυστραλιανής οικονομίας».

Συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ν.Ν. Ουαλίας, Μάικλ Κώστα, η Μαρίκα (Riki) Πολυγένη, επικεφαλής των Αυστραλιανών Οικονομικών της National Australia Bank, και ο Tim Hicks, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, του Αυστραλιανού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στην δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Παράθυρο στην Ελλάδα: Το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες» μίλησαν ο Jason Collins, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρω-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ο Έλληνας εμπορικός ακόλουθος Βαϊανός Ωραιόπουλος-Κελένης και ο βουλευτής και πρώην ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, Philip Ruddock, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την επιτακτική έκκλησή του προς τους επιχειρηματίες, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ισχυρών αμφίδρομων εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκε στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρο Κυρίμη, και τον ομογενειακό παράγοντα και πολιτευτή Πωλ Νικολάου, ο οποίος έκανε χρέη συντονιστή. Την τελευταία προσφώνηση απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Αθλητισμού, Matt Miller, συγχαίροντας άπαντες για την διοργάνωση και ευχόμενος η προσπάθεια να αποβεί καρποφόρα.

Στους παριστάμενους ήταν, μεταξύ άλλων, ομογενείς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας, όπως ο Παναγιώτης Ρασκόπουλος, ο Χρήστος Καλατζής και ο Mark Koussas. Ήταν εκεί ακόμη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ουαλίας, Χάρης, Δανάλης, ο ομογενειακός παράγοντας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, ο ομογενειακός παράγοντας και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικοτήτων Ν.Ν.Ο., Τζακ Πασσαρής, ο τηλεοπτικός παράγοντας, Harry Michael, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σπουδών Ν.Ν.Ο. (Board of Studies) Tom Alegounarias, και άλλοι.

Πηγή: neoskosmos.com