«Πυθία» οι δημοσκοπήσεις για το Brexit, η Ευρώπη ανησυχεί

Λονδίνο
Αμφίρροπη εμφανίζεται η έκβαση του δημοψήφισματος για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πριν την κάλπη της Πέμπτης, με τις δημοσκοπήσεις να αποκλίνουν -μία δίνει δέκα μονάδες μπροστά το Brexit, δεύτερη οριακά μπροστά την παραμονή- ενώ τα γραφεία στοιχηματισμού («ανεμοδείκτης» τάσεων) κινούνται αναλόγως και η Ευρώπη ανησυχεί.

Η Βρετανία περιμένει να μιλήσει την Πέμπτη και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το πρωί της Παρασκευής για να μάθει εάν το μέλλον του Λονδίνου είναι εντός ή εκτός της ΕΕ. Την αμφιβολία -με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να είναι θολές- ενέτεινε δημοσκόπηση του ORB για λογαριασμό του Independent, που εμφάνιζε σημαντικά μπροστά το Brexit.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση εμφάνιζε την έξοδο από την ΕΕ μπροστά με διαφορά δέκα μονάδων, δίνοντας 55% στο «φεύγουμε» και 45% στο «μένουμε».

Το Σάββατο ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση του Opinium για τον Observer έδινε 44% στην παραμονή στην ΕΕ και 42% στην αποχώρηση -οι αναποφάσιστοι εμφανίζονταν στο 13%. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν γενικά σε τέτοια επίπεδα τους αναποφάσιστους, με τα δύο στρατόπεδα να εναλλάσσονται στην κορυφή.

Καθώς οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία είχαν πλήξει το κύρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι αγορές και οι παρατηρητές έχουν στραφεί, ψάχνοντας ενδείξεις του κλίματος, μέχρι  και στις εταιρείες στοιχηματισμού και τις αποδόσεις που δίνουν στο κάθε ενδεχόμενο.

Το Σάββατο, και εκεί η εικόνα φαίνεται να θολώνει: Το Betfair, που θεωρείται άτυπα «υπηρεσία αναφοράς», έριξε στο 70% τις πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, από 78% μετά ακολούθησε τη δημοσκόπηση του Independent.

Το κλίμα ανησυχίας στην υπόλοιπη ήπειρο είναι αισθητό: Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε προειδοποιήσει με «ντόμινο» δημοψηφισμάτων εάν επικρατούσε το Brexit (και είχε διαμηνύσει συγκεκριμένα στους Βρετανούς πως δεν θα έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά), το Σάββατο στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η Στοκχόλμη.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ μίλησε το Σάββατο επίσης για κίνδυνο ντόμινο, εκφράζοντας την ανησυχία της για «διάχυση που δυστυχώς θα γίνει αρκετά αισθητή».

Η Βάλστρομ ανέφερε μάλιστα πως το βρετανικό δημοψήφισμα θα έχει διαβρωτική επίδραση ανεξαρτήτως αποτελέσματος: Υποστηρίξε πως το μεν Brexit θα παρακινούσε και άλλους να εξετάσουν αποχώρηση, αλλά ακόμη και η παραμονή θα ήταν κίνητρο σε άλλες χώρες να επιδιώξουν «ειδική μεταχείριση».

Newsroom ΔΟΛ