Σιωπηλή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τα θύματα του Ορλάντο

Αθήνα

«Όχι πια άλλο μίσος» ήταν το κεντρικό σύνθημα το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος στη συγκέντρωση μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο γκέι κλαμπ Pulse του Ορλάντο. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε σιωπηλή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Κρατώντας κεριά και σημαίες Ουράνιο Τόξο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ίντερσεξ) διαδήλωσαν για να ξορκίσουν το μακελειό που στοίχισε την ζωή 50 ατόμων και σκόρπισε τον τρόμο.

Συγκινημένοι για τον χαμό τόσων αθώων ανθρώπων δήλωσαν ότι «οι νεκροί και οι τραυματίες της επίθεσης αυτής είναι αδέρφια μας. Τα βιώματά τους είναι και δικά μας. Μόλις μία ημέρα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, καλούμαστε να πενθήσουμε για τον χαμό νέων ανθρώπων που πάλευαν όπως παλεύουμε και εμείς για ορατότητα και υπερηφάνεια».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, τα κεριά δεν συσχετίζονται με καμία θρησκεία ή πεποίθηση. Το κάλεσμα, όπως επισήμαναν, είναι ανοιχτό σε όλες και όλους όσους θέλουν να δουν ένα τέλος στην εγκληματική τροπή που έχει πάρει για άλλη μία φορά η ομοφοβία και η μισαλλοδοξία, ενώ κάλεσαν όλες τις οργανώσεις και όλους τους πολίτες να πάρουν θέση.

Ο Γιώργος Κουνάνης, στέλεχος του τμήματος σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και ένας εκ των διοργανωτών της βραδιάς, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα τραγικό πλήγμα στην δημοκρατία και την ελευθερία. Έχει να κάνει με επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα κι όχι μόνο στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Οι ελευθερίες μας μετά από μια τέτοια επίθεση σίγουρα μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση κι ενδεχομένως πολλά άτομα να αρχίσουν να σκέφτονται διπλά κατά πόσο ελεύθερα είναι να εκφράζουν τον ίδιο τους τον εαυτό στο δημόσιο χώρο, κατά πόσο είναι ικανά να διασκεδάζουν. Πρόκειται για μια ευρύτερη τρομοκρατική επίθεση προς την ατομική ελευθερία του καθενός».

«Για ένα μαζικό έγκλημα» έκανε λόγο ο Νίκος Μυλωνάς από τις οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», τονίζοντας ότι «έγινε σε έναν χώρο που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αισθάνονται ασφάλεια».

Για επιθέσεις που συνιστούν απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή μίλησε ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης και υπογράμμισε ότι «οι πράξεις μας, για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες, πρέπει να έχουν διττό στόχο.

Αφενός ανοικτές κοινωνίες, απαλλαγμένες από το μίσος, όπου τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, θα είναι πλήρως σεβαστά: καμία διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Αφετέρου αυστηρός έλεγχος της οπλοκατοχής για μια αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος της ζωής, όπως επιτάσσει άλλωστε και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ όπου και έμειναν για ενός λεπτού σιγή και απόδοση τιμής στα θύματα της ομοφοβικής επίθεσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ