Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, παραδέχθηκε ότι αν και η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, υπάρχουν ακόμη αγκάθια για την κυβέρνηση που θα τα βρει μπροστά της τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σταθακης εντόπισε τα δύσκολα όταν ανοίξουν τα εργασιακά κατά τη δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ««Η πρώτη αξιολόγηση έχει ένα τμήμα. Το δεύτερο θα είναι η επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, που έχει δύσκολα θέματα, τα εργασιακά, δεν χωράει συζήτηση.»

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στα θέματα ανάπτυξης.

«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι, «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη υπάρχουν δυο βασικές επιλογές για την ανάπτυξη. Η πρώτη στηρίζεται στην πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία, τη χαμηλή φορολογία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εδράζεται στη γρήγορη ανάπτυξη κερδοφορίας και το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα» σημείωσε. Η επιλογή της για την ανάπτυξη, «δεν θα στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, αλλά στο εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό – και με αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους δυο παλαιότερους επενδυτικούς νόμους, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία.

«Οι παλαιότεροι νόμοι άφησαν 6.000 επενδυτικά προγράμματα και 6,5 δισ. ευρώ χρωστούμενα. Ξεπαγώσαμε το Μάιο τα χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την Κομισιόν. Ορίσαμε διορία για τις παλιές επενδύσεις και δεσμεύσαμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ εντός πενταετίας ή επταετίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Στο εξής, πρόσθεσε, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και θα ολοκληρώνονται σε διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες.

«Δημαγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και την αναφορά της εισηγήτριας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στο θέμα της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης. Στην ομιλία της η κ. Ασημακοπούλου χαρακτήρισε με ειρωνική διάθεση, «ενδιαφέρουσα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης.

«Αν θυμάμαι καλά, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας ήρθε με νόμο της ΝΔ» απάντησε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι, υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγουν όλα τα κράτη την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης.

πηγή:iefimerida.gr

Print Friendly, PDF & Email