Σύσσωμος ο δικαστικός κλάδος και οι νομικοί καταδικάζουν τις δηλώσεις Πολάκη

Αθήνα

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών του Πολιτεύματος» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με κοινή ανακοίνωσή τους πέντε δικαστικές ενώσεις.

Οι πέντε δικαστικές ενώσεις επικρίνουν με σκληρή γλώσσα τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, καθώς όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων «προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ’ ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των πέντε ενώσεων αναφέρεται:

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ’ ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

»Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

»Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος (σύμβουλος του ΣτΕ), της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη (πρόεδρος Εφετών), της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτριος Ασπρογέρακας (εισαγγελέας Εφετών), της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου Ασημίνα Σαντοριναίου (σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστος Μητκίδης (σύμβουλος του Ν.Σ.Κ.).

ΝΔ: Το Μαξίμου σιωπά και στηρίζει…

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε: «Γενική κατακραυγή από τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων για τις ακραίες, προσβλητικές και θεσμικά επικίνδυνες δηλώσεις Πολάκη κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, όμως, το Μαξίμου, για δεύτερη ημέρα, σιωπά και στηρίζει. Δημοκρατία τύπου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…».

ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Μετά τις δικαστικές ενώσεις που αντέδρασαν έντονα με πρώτη την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Παγου η οποία έδωσε εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σειρά πήρε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για “υπουργικές εξάρσεις” και για “τυφλές, γενικόλογες και ανώνυμες απο κηρύξεις του δικαστικού σώματος” που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη .
Συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει “οι υπουργικές εξάρσεις, εν μέσω της νυκτός, ότι η δικαιοσύνη είναι αναξιόπιστη, από εμφανιζόμενους ως δήθεν ειδικούς, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αφού οι τυφλές γενικόλογες και ανώνυμες αποκηρύξεις του δικαστικού σώματος υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στη Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί και το τελευταίο καταφύγιό του”.