Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ρόδο – Απέδωσαν οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων

Ρόδος.- Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα μέτωπα της φωτιάς στη νότια Ρόδο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα. Οι ζημιές πάντως είναι αρκετά μεγάλες ενώ άγνωστα είναι τα αίτια που την προκάλεσαν.

Τα μέτωπα τόσο στο Φράγμα της Απολακκιάς και την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα είναι πλέον ελεγχόμενα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Αγαπητός Πάλλας.

Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στνέχισαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας να επιχειρούν από αέρος, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ (Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών), οι εθελοντικές ομάδες, απλοί πολίτες και βαρέα οχήματα συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να δίνουν μάχη με τις «πύρινες γλώσσες» μέχρι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της πυρκαγιάς.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ 18 Ιούν 2016 @ 17:02

Πύρινη κόλαση καίει τον “πνεύμονα” οξυγόνου στη Νότια Ρόδο ενώ πλέον, έχει φτάσει μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια! Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ ήδη λαμπάδιασαν κάποιες αποθήκες!Σύμφωνα με την rodiaki, το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή έχει περιοριστεί, ωστόσο άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά κατευθύνεται και προς την Ίστριο, δημιουργώντας ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ιστρίου Βασίλη Βουκκή, οι πύρινες “γλώσσες” κυκλώνουν και την Ίστριο με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα λεπτά η εκκένωση του οικισμού!

Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό αέρα

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Κάναντερ, τέσσερα ελικόπτερα και ένα πεζοπόρο τμήμα 20 ανδρών αναμένονται στη Ρόδο από την Αθήνα για να ενισχύσουν τη δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί ήδη στην περιοχή. Στόχος είναι να προλάβουν να ελέγξουν την φωτιά πριν από την δύση του ηλίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αύριο το πρωί θα φτάσουν στην Ρόδο και πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα.

Η φωτιά ξέσπασε μετα τις 11 το πρωί, στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς με κατεύθυνση προς Σιάννα.

fotia_kentro_631_355

Λόγω του δυνατού αέρα που επικρατεί στην περιοχή – 7 μποφόρ – γρήγορα η φωτιά έγινε ανεξέλεγκτη. Δύο Καναντέρ απογειώθηκαν από την Σάμο για να βοηθήσουν από αέρος στο έργο της κατάσβεσης. Επίσης από αέρος θα επιχειρήσει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στη Ρόδο, ενώ αναμένονται και τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα από την Αθήνα.  Ομάδες εθελοντών και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν κι εκείνοι με κάθε τρόπο να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Εκκενώθηκε ήδη η Απολλακιά – Έμειναν μόνο όσοι μπορούν να βοηθήσουν

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρίσκεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ενώ στο σημείο πήγε και ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η Απολλακιά και οι πολίτες, μεταφέρθηκαν στην Κατταβιά, όπως επιβεβαίωσε  μιλώντας στη rodiaki ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ποκκιάς. Στο χωριό παραμένουν μόνοι οι κάτοικοι που μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια η φωτιά είναι πιο επικίνδυνη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ από το πρωί ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη σε προγραμματισμένο ταξίδι και δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα για ενίσχυση αυτών που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.

Τέλος ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής που βρίσκεται επίσης στο σημείο, σε δηλώσεις του στην “Ροδιακή”, τόνισε ότι η φωτιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη απ’ όσα ο ίδιος αντιλαμβάνεται, χωρίς ωστόσο να είναι ειδικός, και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και έγκαιρη υποστήριξη στις ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, για να μπορέσει να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, rodiaki