Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν κατά τριών Βέλγων

Βρυξέλλες.- Τρεις Βέλγοι πολίτες, ανάμεσα στους 12 που συνελήφθησαν στο Βέλγιο στη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανθρωποκτονιών, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της χώρας.

Εννέα ακόμη ύποπτοι οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των νυκτερινών εφόδων αφέθηκαν ελεύθεροι, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους και έρευνες σε 40 σπίτια. Συνολικά, 40 άνθρωποι προσήχθησαν και ανακρίθηκαν.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να χτυπήσουν κατά τη διάρκεια ενός από τους αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου του Βελγίου στο Euro.

Το Βέλγιο έπαιξε το Σάββατο κατά της Ιρλανδίας με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

H Le Soir σημειώνει ότι η επιχείρηση διενεργήθηκε έπειτα από παρακολούθηση τηλεφωνικής κλήσης που έκανε λόγο για επικείμενη επίθεση στη βελγική πρωτεύουσα.

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης απαιτούσαν την άμεση επέμβαση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία χωρίς να παρέχει διευκρινίσεις για τις πληροφορίες που την οδήγησαν στην επιχείρηση.
Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών (στους δήμους Βρυξελλών, Μολενμπέκ, Σάερμπεκ, Άντερλεχτ, Κοέκελμπεργκ, Μπερσέμ-Σεντ-Αγκάτ, Εβέρ, Φορέστ, Βατερμάελ-Μπόιτσφορτ, Γκανσχόρεν), στη Φλάνδρα (Ζαβεντέμ, Νινόβ, Βεμέλ) και στη Βαλονία (Φλερίς, Τιμπίζ και Λιέγη).

Στη διάρκεια των ερευνών δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.

Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξαν πληροφορίες ότι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία.

Στους στόχους των τρομοκρατών, σύμφωνα με τους Βέλγους, ήταν εμπορικά κέντρα, μια αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων και ένα αστυνομικό τμήμα στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό