Καίγεται ολόκληρη η Κύπρος! Εκκενώνουν χωριά, μοναστήρια και αποθήκες πυρομαχικών – Σκοτώθηκε ένας δασοπυροσβέστης

– Ολονύχτια μάχη θα δώσουν οι πυροσβέστες αφού τα εναέρια μέσα πλέον σταμάτησαν τις ρίψεις νερού

– Η Αθήνα έχει ήδη στείλει εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών
– Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής στην Κύπρο μιλάει για τη χειρότερη καταστροφή τα τελευταία χρόνια στο νησί
– Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα ήδη για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ειδικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Ένας δασοπυροσβέστης είναι δυστυχώς νεκρός από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο. Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν και δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση. Καμένη γη αφήνει πίσω της η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται από την Κυριακή στην περιοχή Σολέας, ενώ πρόκειται και για τεράστια οικολογική καταστροφή αφού υπολογίζεται ότι έχουν καεί μέχρι στιγμής 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

NEKROS_KYPRIOS1_473_355

Σε τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης. Το απόγευμα τρεις δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν από ανατροπή του οχήματός τους, με αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και οι άλλοι δύο να τραυματιστούν σοβαρά.

Δυσκολεύουν την κατάσταση οι δυνατοί άνεμοι

Τα μέτωπα είναι πολλά και το έργο της πυρόσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που ο κίνδυνος θεωρούνταν ότι είχε παρέλθει.

Μετά τις τελευταίες ρίψεις νερού (σ.σ. λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας), αποχώρησαν από την επιχείρηση τα εναέρια μέσα τα οποία θα απογειωθούν εκ νέου αύριο το πρωί με το πρώτο πρωινό φως.

Το απόγευμα έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η ΚΔ έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

αράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της Κύπρου ενώ στην προσπάθεια συμβάλουν πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εδώ να σημειώσουμε πως στη μάχη για την κατάσβεση, έχουν ριχτεί και εκατοντάδες εθελοντές.

Με πληροφορίες από newsit.com.cy και sigmalive.com