Γιούγκερ: η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού.

Αθήνα
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν  ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη να προχωρήσει και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Εν όψει και της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».

«Όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή» συνέχισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στα έργα που έχουν ήδη υποβληθεί προς έγκριση από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι 12 μήνες πριν, κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit.

«Τώρα φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα ήταν αυτά τα σχέδια. Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να επαναπροσδιορίσει το σχέδιο και την προοπτική της» υπογράμμισε, καλώντας στη λήψη πρωτοβουλιών με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώσε ότι η σχέση της Ελλάδας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι μια ειλικρινή σχέση φιλίας, που δοκιμάστηκε και σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες στιγμές.

Από την πλευρά του ο λουξεμβούργιος πολιτικός επανέλαβε τη χαρά του που βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες που κάνουν οι έλληνες, η χώρα έχει περάσει έναν σημαντικό κάβο και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας» τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη οι Έλληνες να γίνουν οι ίδιοι «ιδιοκτήτες» του προγράμματος που εφαρμόζεται, όχι γιατί αυτό ζητούν οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί αυτό θα είναι προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης και απάντησε ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος.

«Οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα», αλλά και πως η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού.